Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Snackbar / Automatiek 't Smitje

De zaak

de Automatiek bij de opening Het pand was niet breder dan een ander pand, maar het was wel enorm diep. Het liep door tot aan het Achterom. Vanaf het Grote Noord had je eerst de automatiek, zoals op foto 1 te zien is. Achter de automatiek bevond zich het snelbuffet met aan de muur klaptafeltjes met krukken. Daarachter was de werkkeuken, waar op een werkbank alle snacks werden bereid. Dan kwam de woonkeuken, waar niet alleen het personeel, maar ook de hele familie Smit at. Daarachter was het eerste magazijn, waarin zich links een koelcel bevond en rechts de deur naar de badkamer met douche, lavet en later stond daar een wasmachine. Dan het tweede magazijn, waarin droge waar lag opgeslagen met rechts een koelcel, waarin de grondstoffen en de bewerkte producten bewaard werden. Vervolgens was er een ruimte, waar de aardappelen vorstvrij bewaard werden. Daaraan vast zat de garage met de Vauxhall viva.
Langs het geheel, vanaf de werkkeuken, liep een steeg, die bij de werkkeuken begon met een hal. Naast het tweede magazijn met de ingang vanaf de steeg was een kleine ruimte, waarin een aardappelschrapmachine stond. Als de aardappelen geschrapt waren, konden ze vanuit de steeg in een bak gegooid worden, zodat ze in de werkkeuken konden worden gespoeld en verwerkt.
Vanuit de werkkeuken en het snelbuffet kon je naar de hal, waarin de wc, de deur naar de steeg en de trap naar boven te vinden waren. Op de overloop boven, waren drie deuren naar de slaapkamers van de ouders en de dochters. Ook was er een deur naar de zoldertrap en een deur naar de kamer en een klein keukentje, waar geen kookstel was. Het eten koken voor de familie gebeurde in de woonkeuken beneden.
In de kamer was een deur naar de slaapkamer van de zonen.
Later werd de jongenskamer bij de kamer getrokken en op de zolder kwamen er toen nog twee slaapkamers bij.

 

Personeel

familie en snelbuffet Tijdens de 600- jarige stadsfeesten was er nog geen personeel. Alleen familieleden werkten in de zaak. Als eerste Lena Smit, Adri van Diepen (Ome Cor). Dochters Riet, Agnes, Tiny. Hil Coppens, Joop Dol en Joop van Laar (alleen 's avonds en in het weekend) en Simon Pronk uit de Goorn, Corrie Ooms (fopwinkel Lange Kerkstraat), Gre Bot, Bets en Atie Boon. Later ook Piet van de Haar en weer veel later Wim Commandeur, die als jongetje kwam en de hele dag aan het piepers pitten was. Later heeft hij de zaak overgenomen na Piet van de Haar.

In de verkoop, achter de automatiek, hielpen verschillende meisjes, zoals Corrie Ooms, Gre Bot, Vera Brandhof, Joke Wever en Agnes Hoffer. Zij hielp eerst in de huishouding en later in de zaak.