Concert ‘Schola Cantorum Gregoriana’ in het Westfries Museum

01-02-2009

wfm

In het kader van de expositie ‘Maria. Liefde voor Maria in Noord-Holland’ geeft het vrouwenschol ‘Schola Cantorum Gregoriana’ zondagmiddag 1 februari een Maria-concert in de schutterijzaal van het Westfries Museum.

Het Gregoriaans behoort tot het belangrijkste liturgische en culturele erfgoed van de kerk. In de oude kerk was geen gesproken woord, alles werd gezongen. Het Gregoriaans is het liturgische repertoire ‘par exellence', vanwege haar perfecte symbiose tussen woord en toon, haar tijdloze kracht en haar ongeëvenaarde spiritualiteit. Sinds het tweede Vaticaans Concilie (1970) is het gregoriaans in de katholieke kerk op een zijspoor gerangeerd ten gunste van het zingen in de volkstaal. Het oudste muzikale repertoire van de westerse beschaving dreigde daarmee een museumstuk te worden. Inmiddels wordt weer uitgebreid studie verricht naar de wortels en de (mogelijke) uitvoeringswijze van deze zangkunst. Onmisbare hulp is het bestuderen van de oude handschriften en onderzoek naar ritmes. Het resultaat is vergelijkbaar met het restaureren van een oud schilderij.

Schola Cantorum Purmerend
De Schola Cantorum Purmerend werd opgericht in januari 1998 door Tjeerd van der Ploeg, kerkmusicus en organist in de Christoforuskerk te Schagen. Tjeerd van der Ploeg volgde een twee jaar durende opleiding voor scholaleider en is bovendien lid van de Amici Cantus Grogorianii, een organisatie die zich bezighoudt met alle aspecten van het Gregoriaans. De Schola zingt regelmatig Gregoriaanse vespers en soms ook andere getijdendiensten in verschillende kerken in Noord-Holland. De Schola Cantorum speelt hierbij in op de meest recente ontwikkelingen op het gebied van Gregoriaanse ritmes en zangkunst. In 2006 werkte de Vrouwenschola mee aan een orgelconcert met enkele prachtige middeleeuwse Mariagezangen. In 2007 trad de Vrouwenschola op tijdens het landelijk Gregoriaans festival in Ravestein. Zondag 1 februari brengt het Vrouwenschola speciaal ter gelegenheid van de expositie ‘Maria. Liefde voor Maria voor Noord-Holland’ Gregoriaanse Maria-liederen ten gehore. Een absolute aanrader voor liefhebbers van Gregoriaanse muziek.

Het concert van het vrouwenschola ‘Schola Cantorum Gregoriana’ is voor bezoekers van het museum gratis toegankelijk en start om 15.00 uur en 15.45 uur in de schutterijzaal.

‘Maria. Liefde voor Maria in Noord-Holland’
Westfries museum, Rode Steen 1, Hoorn