Festival Oude Muziek NU, Zondag 6 maart

06-03-2011

hoornoudemuzieknu

Vijftiende festival Hoorn-Oude Muziek Nu: 4-6 maart 2011
Voor het tweede jaar organiseert de Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu een festivalweekend in maart onder het motto "Oude Muziek is passie". De goede verstaander begrijpt direct de strekking: met dit festival brengen we de passie voor oude muziek van de uitvoerenden over op de luisteraars. Omgekeerd komen de luisteraars vol passie genieten van al het moois dat in het maartweekend te beleven is. Daarnaast grijpen we de kans om veel passiemuziek te laten horen. Pasen staat immers voor de deur.

-------------------------
Verstemde Lijdensweg

Zondag 6 maart, 11.00 uur Oosterkerk, Grote Oost 60, Hoorn

Birthe Blom met Biber
Onze ‘eigen’ Hoornse veelbelovende violiste Birthe Blom presenteert in dit koffieconcert een aantal van de wereldberoemde, maar zelden gehoorde Rosenkrantzsonaten van de Oostenrijkse vioolvirtuoos Heinrich Ignaz Franz (von) Biber(1644-1704).

birtheblom

Birthe Blom

In deze serie vioolsonates verklankt Biber op indringende wijze de Kruisweg van Christus. Bijzonder aan deze reeks, die wordt afgesloten met een Chaconne voor vioolsolo is het verstemmen van de snaren van de viool, de zogenaamde scordatura. Hierdoor wordt het mogelijk op de viool akkoorden te laten horen die met de gebruikelijke stemming van de viool niet mogelijk zijn. Naast Biber speelt Birthe werken van Locatelli en Bach.

----------------------------------------
Hildegard in Beeld en Klank

Zondag 6 maart 2011, 14.00 uur Oosterkerk Grote Oost 60

Ensemble Cercamon met gezangen van Hildegard von Bingen; tekeningen, foto’s en objecten van Agnes de Kok
Tekst en miniatuur van de Peregrinatio animae (Pelgrimstocht van de ziel) van Hildegard van Bingen (1098-1179) vormen het uitgangspunt van het programma ommegang.

cercamon

Cercamon

Meerdere elementen spelen in dit project een rol. De diepgaande vertalingen door filosofe/classica Mieke Kock, een interpretatie van de gezangen van Hildegard door Ensemble Cercamon die gebaseerd is op de oude handschriften en het instuderen via voor- en nazingen; het (foto)grafische werk van beeldend kunstenares Agnes de Kok; samen vormen ze een verkenningstocht langs middeleeuwse klank en beelden van nu.

Ontmoeting met Afrika

Zondag 6 maart 2011,15.15 uur Foreestenhuis, Grote Oost 43,Hoorn

Rihla Trio olv Bouchra Hbali. Bezoekers van het Festival Hoorn-Oude Muziek Nu zijn er al mee vertrouwd dat we ook plaats bieden aan ontmoetingen met traditionele niet-westerse muziek. In dit concert begroeten we de Afrikaans-Vlaamse muzikant Bouchra Hbali die met twee collega’s traditionele West-Afrikaanse traditionele muziek brengt.

rihla

Rihla

Rihla is geïnspireerd op de zwerftochten van de beroemde middeleeuwse reiziger Ibn Battuta (14de eeuw), geboren, getogen en gestorven in Tanger, die vaak wordt vergeleken met Marco Polo. Deze laatste was vooral op zoek naar rijkdom en roem. Battuta was op zoek naar voortdurende spirituele herbronning. Als geograaf en zwerver, aarzelde hij niet om zich te laten meedrijven op onbekende stromingen om ‘De Andere’ te kunnen ontmoeten. Zo gaf hij het koranvers ‘Wij hebben u tot volkeren en stammen gemaakt omdat u elkaar zou leren kennen’ zijn volle betekenis.

---------------------------------------------------------------------

Slotconcert met Lamentaties van Tallis, Palestrina en Gesualdo

Zondag 6 maart 2011, 17.00 uur, Oosterkerk Grote Oost 60

Capella Gabrieli (Rotterdam) onder leiding van Maarten Michielsen met treur-muziek van grote componisten als Thomas Tallis, Giovanni Pierluigi da Palestrina en Carlo Gesualdo da Venosa
In het slotconcert van de maartaflevering van het Festival Hoorn komt alle verdriet bij elkaar in een onvergetelijk a cappella programma van het gerenommeerde Rotterdamse Cappella Gabrieli onder leiding van Maarten Michielsen.

cappellagabrieli

Cappella Gabrieli

Alle emotie over lijden en sterven wordt verklankt in de meesterwerken van drie van de grootste renaissancecomponisten. Michielsen en zijn zangers staan garant voor ultieme ervaringen. Oude Muziek is Passie wordt hier klinkend bijna tastbaar.

Uitgebreide informatie en kaartverkoop
Kijk op www.oudemuzieknu.nl voor uitgebreide informatie over de maartaflevering van het Festival Hoorn-Oude Muziek Nu.

Met het bestelformulier op de website kunt u via een machtiging kaarten bestellen en betalen. U kunt alle kaarten ook kopen bij de Hoornse Boekhandel, Grote Noord 11 (vanaf 15 februari), vanaf 4 maart 13.00 uur bij het festivalbureau, Grote Noord 58, of bij de kassa in de Oosterkerk, voorafgaand aan het concert.