Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Kadastergegevens Hoorn nu online   (04-08-2017)

kadasterkaart Hoorn

 

Onlangs zijn historische kadasterkaarten van Hoorn gepubliceerd waarop u informatie aantreft over de geschiedenis van uw directe woonomgeving. Van ieder perceel zijn de gegevens vanaf het begin van het kadaster (1832) terug te vinden.

 

Kadaster

Het kadaster werd in de negentiende eeuw opgericht. Het houdt sinds 1832 alle wijzigingen in onroerend goed bij. Bijvoorbeeld over de eigenaren en de afmetingen van het perceel. Zo wordt al bijna twee eeuwen lang door het kadaster enorm veel informatie over Nederland verzameld.

12.000 percelen in kaart gebracht

De Fryske Akademy heeft samen met het Westfries Archief en de Archeologische Dienst Hoorn de kadastrale gegevens verwerkt van 43 kaarten en 12.240 percelen.Op hisgis.nl (HIStorische Geografiche InformatieSystemen) van de Fryske Akademy worden de oorspronkelijke kadasterkaarten van 1832 als digitaal fundament gebruikt. Allerlei nieuwe kaart- en gegevenslagen kunnen hier op worden aangesloten. Op de fundering van 1832 zal zo gaandeweg een wolkenkrabber van historische ruimtelijke data verrijzen. De kleinste geografische eenheden, de percelen, vormen een kadastrale kapstok voor veel meer gegevens. Nu staan ook gegevens van Hoorn, Wognum, Blokker, Zwaag en Berkhout online, uitgaande van de gemeentegrenzen in 1832. Ontdek uw eigen historische omgeving op hisgis.nl

omgeving Lindendael

 

 

 Als voorbeeld hier een perceel aan de Koepoortsweg in Hoorn, ongeveer waar nu Lindendael staat, dat in 1832 eigendom was van J.C. van de Blocquery.

 

 

 

Afbeelding boven: Stadsplattegrond 1880 met bebouwingslaag van 1832.

 

 

 

Nieuwsarchief