Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Le Port de Hoorn   (16-09-2017)

Port de Hoorn

Als vereniging werden we recent blij verrast met de schenking van een prachtige kopergravure. Deze gravure heeft als onderwerp de haven van Hoorn. We zien de haven met schepen, met de rede in de vorm van een palenrij, rechts het havenlicht en een schip met VOC-wimpel. Het is een kopergravure op papier en is ingelijst achter glas die gemaakt door tekenaar Dirck de Jong en graveur Mathheus de Sallieth. De gravure is in de periode 1781-1785 uitgegeven door P. Yver, J. Smit en Zoon, F.W. Greebe.

Port de Hoorn

De kopergravure is een schenking (uit de nalatenschap) van Lucas Merens. Deze Lucas Merens werd 16 september 1928 geboren te Hamburg en overleed na een werkzaam leven op 28 februari 2017 te Horgen in (Zwitserland).
Dankzij zijn neef Willem Merens (zelf woonachtig in Delft) is deze gravure bij ons gekomen.

Port de Hoorn

Afgelopen dinsdag 12 september waren mr. Willem E. Merens en mevrouw C. le Poole - die de nalatenschap in goede banen heeft geleid - bij ons op bezoek om de gravure te overhandigen. Jan Haring en Jaap van der Hout hebben hen in ons Oost Indisch Pakhuis verwelkomd en de gravure in ontvangst genomen.

De naam Merens is geen onbekende naam in Hoorn. Het meest bekende lid van deze familie Merens was Lucas Merens (1698-1776), kapitein bij de dragonders en later in zijn leven één van de heren burgemeesters van de stad Hoorn. Lucas woonde in het mooie huis aan de Kerkstraat (Huize Merens, Huis Verloren).
Meer over de 18e eeuwer Lucas Merens en enkele van zijn familieleden kunt U lezen in ons Biografisch Woordenboek (HBW) op onze website.

 

Nieuwsarchief