Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Vakantiespeurtocht over kleine ijstijd   (18-12-2017)

wfaKinderen kunnen in de kerstvakantie in het Westfries Museum op een leuke manier van alles leren over de strenge winters in de Gouden Eeuw. De winters waren toen streng en duurden lang. Ze staan daarom bekend als de Kleine IJstijd. Van 16 december tot en met 7 januari kan je een speurtocht doen, waarmee je van alles te weten komt over de Kleine IJstijd. En de spannende vlucht over de bevroren Zuiderzee van Lambert Melisz en zijn moeder.

 

Het verhaal in deze speurtocht speelt zich af tijdens de 80-jarige oorlog en is te vinden op https//onh.nl/verhaal/lambert-melisz.

 

Op de vlucht

Het Spaanse leger komt in de buurt van Zaandam en de inwoners zijn bang. Ook Westzaner Lambert Melisz besluit te vluchten. Mét zijn moeder die slecht ter been is. Zijn moeder probeert hem ervan te overtuigen dat vluchten voor haar niet nodig is. De Spanjaarden zullen zo’n oude dame heus niets doen.

Lambert Melisz wil zijn moeder niet achterlaten. Hij zet haar op een geïmproviseerde slee en wikkelt haar in dekens. Zo trekt hij haar over het ijs van de Zuiderzee voort, richting Hoorn.

 

Spaanse ontmoeting

Als ze nog maar net op weg zijn, ziet Lambert een groepje mannen hun kant opkomen. Lambert verstopt zich snel tussen het riet. Zijn slee met zijn moeder moet hij op het ijs achterlaten. Vanuit zijn schuilplek tussen het riet ziet hij de Spanjaarden op zijn moeder aflopen, op zoek naar goederen en waardevolle spullen. Onder de dekens vinden zij alleen een oude vrouw en de soldaten druipen teleurgesteld af. Lambert komt weer tevoorschijn en zet zijn reis naar Hoorn voort.

 

Jeugd tot 18 jaar heeft gratis toegang tot het museum.

 

Nieuwsarchief