Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarstoespaak Jaap van der Hout 2018   (07-01-2018)

oudhoornHieronder treft u de Nieuwjaarstoespraak aan van Jaap van der Hout welke gehouden werd op de Nieuwjaarsreceptie 2018 van de Vereniging Oud Hoorn. Deze bijeenkomst is gericht op de vele vrijwilligers die werkzaam zijn voor de Vereniging. In de speech is er aandacht voor het jubileumjaar van de vereniging. Alle vrijwilligers en genodigden een zeer voorspoedig, gezond en gelukkig 2018 toegewenst.

Jaap van der HoutHier staat een trotse en tevreden voorzitter. We kunnen terugkijken op een mooi en goed jubileumjaar. 

Dat gevoel van trots en tevredenheid is aan jullie te danken, de vrijwilligers, sponsoren, commissie van aanbeveling en aan een ieder die zijn schouders onder het succes van ons jubileumjaar heeft gezet. Het is door jullie inzet en betrokkenheid dat ik hier nederig mijn hoed afneem voor al het werk dat er in het afgelopen jaar is verzet. Namens het bestuur van onze vereniging wil ik iedereen dan ook bedanken die een rol heeft gespeeld in het succes van het afgelopen jaar.

Vorig jaar stonden we hier ook in de Kerkmeijerzaal om het startsein te geven voor ons jubeljaar met de onthulling van het gezandstraalde glazen evenbeeld van dhr. Kerkmeijer. 

Maar er is veel meer gebeurd de tweede onthulling, de plaquette van dhr. Kerkmeijer hier aan onze voorgevel. Deze onthulling is vooraf gegaan door een mooie bijeenkomst in de Statenpoort met een bijeenkomst om de oprichtingsvergadering van onze vereniging te herdenken. Bij deze vergadering waren nazaten en vertegenwoordigers aanwezig van de mensen die betrokken waren bij onze oprichtingsvergadering. Zie nieuwsbericht

Winkelartikel: Hoorn in de twintigste eeuw - Terwijl de schrijvers en redacteuren van het boek Hoorn in de twintigste eeuw druk bezig waren om nog zeer veel i’s van puntjes te voorzien hebben we in juni een zeer geslaagd symposium gehad in de Oosterkerk. Vertegenwoordigers van veel zusterverenigingen waren bij dit symposium aanwezig. We hebben veel van elkaar geleerd deze dag. Succesverhalen van andere historische verenigingen maar ook door de onderlinge contacten. Het heeft ook geleid tot een samenwerkingsverband tussen een aantal verenigingen en de provincie. Onze gasten hebben daarnaast boot of te voet genoten van onze binnenstad. De dag werd geanimeerd afgesloten met een drankje in onze gastvrije Oosterkerk. zie nieuwsbericht

 

Wat je dan tussen al die festiviteiten verbaast is dat alles binnen de vereniging gewoon doordraait. De tent is gewoon open, de lezingen en stadswandelingen gaan gewoon door en het kwartaalblad ligt op de normale dagen op de mat. Het kwartaalblad heeft het afgelopen jaar wel uitgepakt met vier bijzondere nummers die ieder een kwart van de voorbije eeuw behandelden.

Roode SteenOns wandelseizoen werd afgesloten met een bijzondere jubileumwandeling rond het thema feesten door de eeuwen heen. Een leuke en leerzame wandeling die druk werd bezocht. zie nieuwsbericht.
Ook dit jaar stonden we weer op de cultuurmarkt en er gebeurde iets waar we alleen maar van hadden kunnen dromen, we bereikten het magische getal van 2017 leden. Joost Huijberts en Lisa Vogelpoel twee jonge inwoners van onze binnenstad gaven zich op als lid van onze vereniging.

Held of schurkDe werkgroep Educatie heeft met het project "Held of Schurk" 13 scholen en 540 basisschoolleerlingen bereikt.  (Zie Nieuwsbericht)

Ons educatieprogramma held of schurk maakte veel los onder de betrokken scholieren, 25 klassen waren dol enthousiast.

Volgend jaar wil de werkgroep doorgaan met een ander thema.

 

 

Theatervoorstelling Ik hou van Hoorn

De klapper van het jaar was de voorstelling Hoorn in de twintigste eeuw in de Parkschouwburg. Een sprong in het diepe waarbij we nog niet wisten of we wel konden zwemmen. Maar onder leiding van Wouter Hakhoff stond er deze middag een voorstelling die we nog lang zullen herinneren, wat een feest. Een bijna uitverkochte zaal, een spetterende show met geweldige spelers en zangers. Onze drie burgervaders in een prachtige rol in wie van de drie. Een voorstelling die ook ons boek Hoorn in de twintigste eeuw volgde. Voor de afsluiting zette de huidige burgervader ons als vereniging nog een keer in het middelpunt, naast een mooie speech reikte hij de vereniging de eenhoornzegel van de gemeente en de koninklijke erepenning uit. Beter konden we het feestjaar niet beëindigen. De voorstelling werd afgesloten met de uitreiking van dit lijvige boek aan de drie burgervaders met terecht alle schrijvers en redacteuren op het toneel onze dank gaat dan ook uit naar deze groep die drie jaar in dit boek hebben gestoken. Zie hier een fotoselectie op onze beeldbank.

De Hoornse videoclub heeft al onze festiviteiten gefilmd, binnenkort kunnen we dan ook nog eens nagenieten van al dat feestgedruis.

Zoals ik al eerder zei, de vereniging draaide gewoon door. We zijn gestart met het schrijven van de toekomstvisie om de volgende eeuw als vereniging weer met nieuw elan in te kunnen gaan. Het einde van het jaar werd nog gevierd met een andere lang gekoesterde wens, een via de website toegankelijke beeldbank. We zijn nu lid van het Zijpersysteem. De beeldbank wordt al goed gevonden. Er wordt achter de schermen hard gewerkt om ons grote fotoarchief nog toegankelijker te maken en welke rechten er aan foto’s zitten. Er zijn dus nog wat losse eindjes maar er is wel een belangrijke mijlpaal bereikt. De Beeldbank is online gegaan met duizenden foto's (zie statistiek). De verdere beschrijving van de foto's is nog een hele klus.

Naast al deze feestelijkheden waren er ook een aantal droevige momenten, Jaap Wiggers, Piet Schrickx en Henk Overbeek zijn ons dit jaar ontvallen. Alle drie vrijwilligers met een warm hart voor onze vereniging.

Ook denken we even aan Peter Tack die met een zware beroerte is opgenomen en wensen hem beterschap en zijn naasten veel sterkte.

facebookOnze website (zie statistiek) en Facebook pagina (zie statistiek) groeien nog steeds. Het aantal mensen dat onze website weet te vinden is weer stevig toegenomen 68.000 hits dit jaar, gemiddeld is dat 186 per dag. Ook het aantal vrienden en “likes” op Facebook neemt nog steeds toe. Hiervoor zijn allerlei verschillende vrijwilligers actief. Schrijvers, fotografen, onderzoekers en de technici die er voor zorgen dat dit ook allemaal veilig met de wereld gedeeld kan worden.

Ik wil jullie dan ook allemaal bedanken voor jullie tomeloze en inspirerende inzet zonder jullie zou het succes van ons feestjaar niet mogelijk zijn geweest.

MonumentjeHet is nu tijd voor de toost een toost op de volgende eeuw maar vooral een toost op elkaar de vrijwilligers van Oud Hoorn, de kurk waar onze vereniging op drijft.

Na de toespraak van de voorzitter nam Willy Wiggelaar het woord. Zij gaf aan dat ze enorm trots was op het snel uitverkochte boekje "Toen & Thans". Als er 200 intekenaars zijn voor een heruitgave, dan wordt deze snel ingezet. (Zie Winkel)

Winkelartikel: Toen & Thans - Hoorn in heden en verleden

 

Nieuwsarchief