Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Monumentenprijs voor Nieuwland 14-16-18   (03-11-2021)

MonumentenprijsJaarlijks verleent de Vereniging Oud Hoorn de monumentenprijs aan een opdrachtgever, die een bijdrage heeft geleverd aan het gebouwde erfgoed in onze stad. Deze bijdrage mag bestaan uit een renovatie van een monumentaal pand, of een nieuwbouwproject, dat een bijdrage levert aan ons historisch stadsgezicht. Dit jaar was het een lastige keuze, er zijn meerdere mooie plannen opgeleverd. De keuze viel onder andere op West 43, van Rietvink architecten, en het voormalig warenhuis V&D, dat weer in oude luister is hersteld door TPAHG-architecten. Maar dit jaar is onze keuze op het Nieuwland gevallen. Één van de mooiste grachten in de stad, waar de afgelopen jaren een sterke verloedering was opgetreden. De panden waren verwaarloosd en sommige zelfs bouwvallig. Toch is er door de opdrachtgever voor gekozen om deze panden weer terug te geven aan de stad. Het is een langdurig proces geweest van zeven jaar met veel tegenslagen. Jonk Vastgoed heeft vastgehouden aan restauratie van dit kenmerkende stukje stad, een beslissing waar we de ondernemer dankbaar voor zijn. Dat dit is gedaan ten behoeve van een sociale functie maakt het plan alleen maar waardevoller voor onze gemeenschap. 

In het complex beschikken 18 bewoners over een eigen appartement en een gemeenschappelijke woonkamer. De verhuurder en begeleider van de bewoners is de Wilgaerden/Leekerweidegroep.

Monumentenprijs

Het plan betreft niet alleen de panden aan het Nieuwland maar strekt zich uit tot aan de Achterstraat waar ook een nieuw pand is verschenen.

Monumentenprijs  

Op de foto ziet u van links naar rechts, Liesbeth van Apeldoorn, TPAHG architecten, Robert Jonk, Jonk Vastgoed, Jaap van der Hout , Vereniging Oud Hoorn en Jan Ruig TPAHG architecten.

De tekst van het hier uitegereikte bordje luidt:

"Het Nieuwland 14, 16 en 18 zijn weer in hun oude luister hersteld en hebben in hun rijke historie een mooie nieuwe maatschappelijke functie gekregen."

Hier treft u een overzicht aan van de eerder uitgereikte onderscheidingen.

 

Nieuwsarchief