Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Zomeravondwandelingen; gemiddeld 250 belangstellenden   (15-07-2022)

Havenwandeling

Een team enthousiaste vrijwilligers van vereniging Oud Hoorn heeft afgelopen seizoen zo'n 1300 inwoners langs monumentale gebouwen, stadswallen of juist dat verborgen steegje geleid.

Met boeiende, en soms ook verdrietige verhalen over het kloosterleven namen gidsen hun toehoorders mee langs enkele van de acht kloosters die in de Middeleeuwen in Hoorn hebben gestaan. Een bezoek aan de Ceciliakapel gaf een goed beeld van de manier waarop de kloosterkapellen werden gebouwd.

Een mooie zomeravond in juni was voor bijna vierhonderd mensen het ideale moment om deel te nemen aan de wallenwandeling. Onderweg lieten de gidsen zien dat in het oostelijke deel van de binnenstad nog veel herinnert aan deze stedenbouwkundige projecten.

Een rondleiding door het oude havengebied staat altijd garant voor spannende verhalen over de handel en verre reizen. Bewaard gebleven pakhuizen aan de kades herinneren aan de kooplieden die hier woonden en hun handelswaar opsloegen.

Verhalen over het wonen en leven in de vorige eeuw deden veel stof opwaaien tijdens de Venenlaanwandeling. Er ontstond een levendige wisselwerking tussen gidsen en publiek dat enthousiast hun eigen anekdotes deelde.

Deelnemers aan de gevelstenenwandeling verbaasden zich over het grote aantal gevelstenen dat in Hoorn bewaard is gebleven. Ze vallen nauwelijks op in het straatbeeld totdat iemand je erop wijst. “Ik loop iedere zaterdag over het Grote Noord en die historische gevel valt me nu voor het eerst op”, aldus een enthousiaste Horinees.

 

Havenwandeling Oud Hoorn

Foto boven: Gidsen leiden deelnemers langs de Bierkade.

Foto rechts: Belangstellenden verzamelen voor aanvang van een rondleiding op de Roode Steen.

 
 

 

Nieuwsarchief