Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Metaalwarenfabriek Scholten

Gloeikousjes en luxe koperwerk


Kroonluchters
Kroonluchters / wandlampen 1931

Lantaarns
Lantaarns / olielampjes 1931

Paraplustandaards kolenemmers
Paraplustandaards en kolenkitten 1929

De winkel in verlichtingsartikelen breidde zijn assortiment allengs uit, en werd geleid door mejuffrouw Dietje Scholten, een zuster van mijn opa. Zij verkocht er huishoudelijke- en luxeartikelen uit het buitenland, maar ook gaslampen, komforen en gaskachels. En niet te vergeten gaskousjes en munten voor de gasmeters. De winkel werd eind twintiger jaren opgedoekt, omdat de ruimte nodig was voor uitbreiding van het bedrijf.
In 1897 nam Gerrit Scholten als eerste het gloeikousje in gebruik. Als reclamestunt bood hij vervolgens de firma's Van den Brul en Pernis - twee gerenommeerde winkels in Hoorn - gratis gloeilicht aan. Met als gevolg dat bijna de hele stad door hem in het gloeilicht is gezet. Alle petroleumlampen moesten worden vervangen door gasbranders.
Er werd nu ook een begin gemaakt met het fabriceren van artikelen die als luxe koperwerk golden: koperen bloempotten, paraplustandaards en kolenbakken. De voorstellingen op de paraplustandaards werden met de hand aangebracht, nadat eerst de gladde bak met warme pek was gevuld. Tot 1929 herbergde de fabriek dan ook een peksmelterij.

Omstreeks 1900 werkten er al acht man personeel. In 1904 overleed oprichter Gerrit Scholten en nam zijn zoon het over. In 1905 werd de zaak uitgebreid met een kleine kopergieterij, waar onderdelen van de later zo veel geëxporteerde kroonluchters werden gegoten.

Er werden ook koperen bedkruiken gemaakt. De gasbranders werden in 1910 overbodig, door de komst van elektrisch licht. Logisch dat de firma die deze branders had geïnstalleerd het verzoek kreeg om de elektrificatie van West-Friesland ter hand te nemen. Daartoe werd een dochteronderneming opgericht: Scholten en Pijper Electro-technisch Bureau (na 1945: Scholten's Handel Maatschappij. 2) Vanaf de twintiger jaren nam de export van wandborden, bloempotten en miniatuur koperwerk een aanvang en werden de producten op beurzen in binnen- en buitenland geëxposeerd.

Scholten en Pijper</p>
Advertentie Scholten & Pijper
Paralustandaards
Paraplustandaards 1929
Kandelaars
Kandelaars / lampjes 1931
Bloempotten
Luxe bloempotten 1929

 

2) Deze groothandel aan Nieuwstraat 15 vierde in december 1967 zijn vijftigjarig jubileum en heeft behalve materialen voor licht- en krachtinstallaties en allerlei huishoudelijke elektrische apparaten (Philips!) korte tijd ook auto's - merken: Protos en Dürkopp - verhandeld.