Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Slagers van Hoorn 1945 - 2005

Muntstraat

Islamitische slagerij: Anadolu Kasabi. Verder doorlopend door de Nieuwstraat en rechtsaf gaande komen we in de Muntstraat. Op nummer 20 was de slagerij van Rudy Dijksma. De stoep van gebroken graniet doet nog denken aan een slagerij.

Als we de hoek omgaan naar de Oude Turfhaven zit hier een Islamitische slagerij van Huseyin Senol. Het pand kende in de jaren 80 een vleesgrossierderij van André Groes. Na een verbouwing opende op 1 mei 1981 Hassan Senol, de vader van Huseyin een Islamitische slagerij: Anadolu Kasabi, de slagerij van Anatolië (Oost-Turkije). 

 

Islamitische slagerij: Anadolu Kasabi.
Islamitische slagerij: Anadolu Kasabi.

 

Terugkerend naar het "rondje" komen we op de Gouw. Op nummer 32 had Rein Groot een slagerij. Hier hebben heel wat jongens het vak geleerd, ook al werd nauwelijks van de bestaande SVO opleiding (Slagers Vak Opleiding) gebruik gemaakt. Mensen die hier gewerkt hebben zijn: Jaap Met, Jan Otten, Koos van Baar, Ab Veldboer, en Ben Ebbelaar, die later chef van de slagerij op de Gedempte Turfhaven was. De slagerij op de Gouw was een typische paardenslagerij. Op de Gedempte Turfhaven was het een gemengd bedrijf, daar verkocht men vlees van meerdere dieren.

Op het Nieuwland 16 was de slagerij van de Gebr. Spaans gevestigd. Nu is er een restaurant gehuisvest. Gerbrand Spaans runde de slagerij met zijn broer en zij begonnen later een grossierderij en worstfabriek. De fabriek kwam later in handen van Rein Groot. De chef slager was Frits Thiemann, die later de centrale slagerij van Deen zou helpen opzetten. 

Op het Koepoortsplein bevindt zich nu de slagerij van Dirk Langendijk. Hij is niet de eerste slager op dit punt. Dirk Langendijk Sr. nam deze slagerij over als filiaal van de slagerij op het Kleine Noord van de Gebr. Van de Woude. De gebroeders Van de Woude waren uit Amsterdam in Hoorn neergestreken. Op hun beurt hadden zij de slagerij overgenomen van Jan Kaldenbach. 

Slagerij Langendijk. V.l.n.r. Joris Langendijk, Tamis Langendijk, Annemarie Langendijk en Dirk Langendijk.
Slagerij Langendijk. V.l.n.r. Joris Langendijk, Tamis Langendijk, Annemarie Langendijk en Dirk Langendijk.