Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Snackbar / Automatiek 't Smitje

1957: de opening.

Bloemen bij de opening van de automatiek in 1957
Bloemen bij de opening van de automatiek in 1957

Tijdens de opening in 1957, vlak voor de 600 jarige Hoornse stadsfeesten, was alleen de automatiek open. De keuken was klaar! Daarvoor had de aannemer, Ben v.d. Lee, overuren moeten maken.

snelbuffet
De luchroom binnen na opening

Het snelbuffet ging een paar maanden later open. (zie boven)
Er was in die tijd nog geen softijs, wel Oké ijs, dat was verpakt ijs met een wafeltje.
Het was er een drukte van jewelste. De klanten stonden in de rij voor een patatje, een kroket, bamiballen, nasiballen, slaatjes, knakworstjes enz. De zaak was 7 dagen in de week open, van vroeg tot laat. De vroegste klanten kwamen voor de koffie. De late klanten voor een snack (na een bioscoop of café bezoek)
Alle producten werden zelf gemaakt. Het meeste was handwerk, zoals de beroemde kroketten. Het recept daarvoor had Afra Smit van een horecabestuur uit het Gooi.

Achterom 44

In 1958 kocht Thijs Smit Achterom 44. Dat was een oude woning, waar een moeder, de weduwe Kronenburg met haar vrijgezelle dochter woonde.Thijs Smit kocht het pand en liet het onbewoonbaar verklaren. Daarna mocht hij het slopen. Hij bouwde er een nieuwe garage met daarboven 2 verdiepingen voor opslag. Later werd dat een woning, maar pas nadat Thijs en Afra Smit uit de zaak waren. Nu (2007) is het nog een woning. In deze opslag hebben hun dochters Tiny en Lia zich verloofd. De blikken met augurken (opslag) stonden aan de kant. In de garage stond de Vauxhall viva van Thijs Smit. Dochter Riet mocht haar rijbewijs halen, zodat ze haar moeder met de auto overal heen kon rijden.