Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Kwartaalblad 2021 nr.4   (december)

kwartaablad Oud Hoorn 2021 - 4

Bij de voorplaat

Pag. 146-148
Een nostalgische foto die het begin van het supermarktconcern Deen laat zien. De oprichter Cor Deen poseert voor zijn eerste winkel in 1933

Deen, de historie van een Hoornse grootmacht

Ooms, W.,
Pag. 148-163
Een uitgebreide terugblik op het ontstaan en de onstuimige groei van een supermarktconcern dat vanuit Hoorn de vleugels uitsloeg over Noord-Holland en ver daarbuiten. In een interview met Fons Deen, zoon van de oprichter en de laatste directeur, komen de bedrijfsfilosofie van dit familiebedrijf aan de orde, het sociale hart, het personeelsbeleid, dit alles resulterend in de landelijke waardering van ‘beste winkelketen’ in 2012 en 2013. Ook over de moeilijke maar logische stap om zijn bedrijf te koop te zetten is Fons Deen duidelijk: de benodigde investeringen om het bedrijf voor de toekomst bestendig te maken konden niet meer worden opgebracht.

Een bezoek aan het bedelaarsgesticht van Hoorn, deel 3

Baan, P. van der,
Pag. 164-169
Over oorzaken en oplossingen voor het bedelaarsprobleem is in de loop van de 19de eeuw veel nagedacht. Zowel de verschillende kerkgenootschappen als de lokale en nationale overheden zaten ermee in hun maag. Het bedelaarsgesticht in Hoorn is een oplossing, grootschaliger was de opzet van landbouwkolonies en strafkampen in Drenthe en Overijssel door de landelijke overheid.  De bedoelingen waren goed, via werk en inkomen terugkeren in de maatschappij; de uitvoering liep tegen allerlei problemen aan, waardoor er uiteindelijk niet veel van terecht is gekomen.

Europese architectuur past na dertig jaar nog altijd naadloos in Hoornse binnenstad

Menger, M.,
Pag. 170-172
Aan het einde van de tachtiger jaren van de vorige eeuw komt het terrein van de voormalige gasfabriek in de binnenstad van Hoorn (het Gerritsland en het Jeudje) beschikbaar voor woningbouw. Het toeval wil dat Prins Claus in die tijd het startsein geeft voor de ‘Europese prijs voor de architectuur’. Het gemeentebestuur van Hoorn grijpt deze kans aan om ook architecten uit het buitenland naar dit project te laten kijken. De Deense architect Nils Sigsgaard levert het winnende ontwerp in, een complete stadswijk met allerlei ‘Deense’ elementen.

Hoorn in het jaar 1572

Lansdaal, A.,
Pag. 173-177
Wat gebeurde er in Hoorn in 1572? In 2022 is dat alweer 450 jaar geleden. De tachtigjarige oorlog is net begonnen en de Watergeuzen en Willem van Oranje lijken succes te gaan krijgen. Wanneer gaat Hoorn kleur bekennen in de strijd tegen de Spanjaarden?

Hoornse pareltjes in hout

Holman, C.,
Pag. 178-181
Piet Ruijter, directeur van Pool’s Tabak, maakte als hobby replica’s van bekende gebouwen in Hoorn. Hij bewerkte daartoe hout van de tonnen waarin de tabak werd aangeleverd. Later sneed hij uit hout ook replica’s van schilderijen. Een aantal van zijn ‘kunststukjes’ is bewaard gebleven. Zijn vrouw beschilderde op kunstzinnige wijze de houtsneden.

Het eerste kerkgebouw van A.C. Bleijs

Iersel, F. van,
Pag. 182-183
In 1864 kocht de Vereniging tot Evangelisatie een huis op Nieuwland 3 en in 1867 ook nog twee aangrenzende panden om een kerkgebouw met 300 zitplaatsen te realiseren. De jonge Hoornse architect A .C. Bleijs tekende voor het ontwerp van de verbouwing. In de jaren dertig van de vorige eeuw betrokken de leden van de Vereniging een nieuw gebouw aan de Eijkstraat. Het oude gebouw werd overgenomen door Peugotdealer Tensen, daarna door Sibo Witgoed, woninginrichter Fred de Vries en tenslotte door de uitbater van Grand Café Turf. Met verenigingsnieuws wordt deze aflevering besloten: de cursus Cultuurhistorie Hoorn, de lezingen in 2022, een verslag van de algemene ledenvergadering in oktober, de rubriek Stadsbeeld,  de plaatsing van ons stadhuis als jongste monument op de gemeentelijke monumentenlijst en tenslotte, de rubriek Verkleden en Heden over de bodediensten op de Vale Hen.  

Verenigingsnieuws

Pag. 185-194
Met verenigingsnieuws wordt deze aflevering besloten: de cursus Cultuurhistorie Hoorn, de lezingen in 2022, een verslag van de algemene ledenvergadering in oktober, de rubriek Stadsbeeld,  de plaatsing van ons stadhuis als jongste monument op de gemeentelijke monumentenlijst en tenslotte, de rubriek Verkleden en Heden over de bodediensten op de Vale Hen.

Bekijk of download de PDF versie (8.38 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

 

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2023, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn