Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

De Jozefschool, Achterom 19

Meer architectuur

Jozefschool, Achterom, HoornDe kap vormt een schilddak met zwak oplopende schilden met de verbeterde Hollandse pan. De vorst- en keperpannen tonen schuin oplopende siernokken. De vorsthoeken worden geaccentueerd door aardewerken pirons.
De glas- in lood toepassingen zijn typerend voor de periode waarin het gebouw ontworpen is. Met harde, diepe kleuren, maar in de voorgevel en in het trappenhuis ook lichtere kleurencombinaties. Twee houten raamkozijnen in de linker helft van de voorgevel bezitten nog de oorspronkelijke indeling. Bovenin het kozijn de zogenaamde 'ladderroeden indeling' en onder de grote ruitindeling met verticale roeden. De portiek is voorzien van een pilaarachtige gemetselde draagconstructie, met granieten voetstukken en kapitelen. Op de kapitelen ligt een niet dragende latei.
Op de teakhouten (djati) deuren van de hoofdingang zijn overlangs twee sierlijsten aangebracht. Deze donker gebeitste sierlijsten hebben de typische profileringen in paraboolvorm van de Amsterdamse school. Ze sluiten een gepotdekseld vlak op. De binnenzijden van de deurstijlen zijn voorzien van zeer fijne serpentineachtige ornamenten. In de portiek is een granieten 'loper' uitgelegd die de looprichting buiten-binnen accentueert.

Interieur

tegeltableau het drukken
Tegeltableau 'het drukken'

Ook hier vindt men de rijke toepassing van tegelwerk dat zo typerend is voor deze stijlperiode. Vloeren in rustige rechthoekige vlakverdeling in vier tinten van wittig tot zwartgrijs. Aan de muren een tegellambrisering in groene en gele kleur en geometrische vlakverdeling door zwarte biezen doorgaand in het trappenhuis. De wasbak in de gang is een organisch onderdeel van het tegelwerk. De tegellambrisering van de trapruimte toont soorten van flora en fauna. De voorstellingen van nijverheid, handel, landbouw, onderwijs, huishouding, etc. hebben veelal nog de volle, diepe kleuren uit 1921.

 

trapportaal
Het trapportaal

De koppen en voeten van de hoofdbalusters van de trap tonen ook typische Amsterdamse school kenmerken, evenals het houtsnijwerk van de tussenbalusters. Het plafond van de gang heeft een indeling van verdiepte geometrische vlakken, dat aan een cassetteplafond doet denken. De paneeldeuren in de gang zijn nog oorspronkelijk. De verlichtingsarmaturen van matglazen bollen uit de jaren dertig zijn ook nog steeds aanwezig.

tegeltableau hoofdtoren
Tegeltableau 'de Hoofdtoren' in de hal

Bronnen
Inleiding Sefanja Nods

Illustraties
Archief Vereniging Oud Hoorn e.a.