Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

De Mariaschool, Eikstraat

Korte geschiedenis

Meisjesschool Ramen Hoorn
Meisjesschool aan de Ramen

Begin 1900 waren er in Hoorn twee RK lagere scholen. De jongensschool aan het Achterom en de meisjesschool aan de Ramen. Rond 1930 werd deze vestiging ondeuglijk, onhygiënisch en dus ontoereikend bevonden.
Door de economische crisis was het niet mogelijk om in een keer een geheel nieuw gebouw neer te zetten. Men besloot om de school aan de Ramen te handhaven, maar een vestiging van vier lokalen, een gymzaal en een naailokaal aan de Draafsingel (nu Eikstraat) te bouwen. Dit werd de Mariaschool. Op 12 september 1932 startte de nieuwe school.

Meer geschiedenis

Mariaschool Eikstraat Hoorn
Mariaschool aan de Eikstraat, 2005

De bouwvergunning van B&W dateert uit 1932 en bevatte de voorwaarde dat er wel twee wc's in moesten komen. "Twee doorspoelbare privaten met aansluiting op het gemeenteriool".
De Eikstraat liep in die tijd nog niet verder dan de Kruitmolenstraat. De Mariaschool stond in het weiland, er waren nog nauwelijks huizen omheen en zelfs de Ned. Hervormde kerk naast de school was er nog niet.

Op 12 september 1932 werd de Mariaschool zonder enige plechtigheid (vanwege de crisis) in gebruik genomen. Op 5 april 1933 is er een steen in de voorgevel geplaatst met daarop de tekst: ‘Mij heeft geplaatst de Hoogeerwaarde heer Pastoor J.P. Huibers Deken van Hoorn 5-4-1933’

 

Mariaschool Eikstraat, voor de uitbreiding. Rechts de tuin van Lakeman
Mariaschool nog voor de uitbreiding. Rechts de tuin van Lakeman.

Van 1 november 1942 tot 28 november 1944, tijdens WO II, werd de Mariaschool gevorderd door de Duitsers. Dit hield in dat er noodgedwongen op diverse locaties in Hoorn lesgegeven werd.