Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Workshops/Cursussen  (komend)

Cursus Cultuurhistorie Hoorn

08-09-2024

Anders kijken naar Erfgoed

Komend najaar verzorgt Vereniging Oud Hoorn voor de zesde keer de populaire cursus Cultuurhistorie Hoorn. Deze cursus biedt belangstellenden de mogelijkheid zich te verdiepen in de geschiedenis en het stedelijk erfgoed van Hoorn. 

Inhoud

De eerste vier modules behandelen in chronologische volgorde de geschiedenis van Hoorn. Centraal staan de economische- en de stedenbouwkundige ontwikkeling. Concreet: hoe heeft de binnenstad haar huidige vorm gekregen, welke rol speelde de handel en waar komt bijvoorbeeld die aparte straatnaam vandaan?

De laatste twee modules gaan in op het prachtig bewaard gebleven erfgoed. Je ontdekt hoe de huizen werden gebouwd en welke bouwstijl een monumentale gevel vertegenwoordigt. Vierhonderd jaar geleden heeft Hoorn vol gestaan met trapgevels. Waarom helden deze soms wel een meter voorover en waarom zijn de meeste vervangen? 

Erfgoed ervaar je het best in de stad zélf!

De zes praktijkbijeenkomsten bestaan uit een gevarieerd aanbod van activiteiten zoals rondleidingen, speurtochten, kaartstudie, presentaties, films en museumbezoek. Ze vinden om de twee weken plaats op zondag tussen 10.00 en 12.30 uur. 

08-09 Ontstaan van de stad 

22-09 Middeleeuwen 

06-10 Gouden eeuw 

20-10 Verval en veerkracht 

03-11 Bouwstijlen en geveltypen 

17-11 Pronk of praktisch?

Cursisten ontvangen een uitgebreide cursusmap. De praktijkbijeenkomsten zijn overigens ook zonder theoretische voorbereiding, boeiend en makkelijk te volgen. 

 persoonlijke rondleidingenLaat je raken door de schoonheid van de historische binnenstad en vraag het uitgebreide programma aan via educatie@oudhoorn.nl

De kosten zijn 129,- voor leden en 149,- voor niet leden.

Lees meer over de cursus in kwartaalblad nummer 4/2021

 

 

  Overzicht Workshops/Cursussen