Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Industrieel erfgoed/archeologie   (08-08-2008)

Van de Vlaamse Vereniging voor Industriele Archeologie kregen we het bericht dat zij op hun website ( www.vvia.be )een kalender zijn gestart waarin allerhande activiteiten m.b.t. het industrieel en technisch erfgoed kunnen aangekondigd worden: studiedagen en congressen, geleide bezoeken en uitstappen, opendeurdagen, tentoonstellingen,...
Graag zouden we daarin ook zoveel mogelijk Nederlandse activiteiten aankondigen om de samenwerking en contacten over de grens heen aan te moedigen. Zij kondigennu reeds aan:
- op 13 december e.k. vindt in Brussel de Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie plaats, met als thema 'Herbestemming van Industriële Panden'
- tijdens het verlengde weekend van 1-3 mei 2009 zal opnieuw de campagne 'Belforten van de Arbeid' georganiseerd worden die de fabrieksschoorstenen in de aandacht wil plaatsen. Deze actie vindt nu reeds in Vlaanderen en Noord-Frankrijk plaats, er wordt gehoopt dat ook andere landen w.o. Nederland zich in 2009 zullen aansluiten.

Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw
http://www.vvia.be
vvia@vvia.be
Postbus 30 Postkantoor Stationswijk
B-9000 Gent 12

De VVIA is het platform voor vrijwilligersorganisaties en privaatrechtelijke initiatieven inzake studie, behoud en valorisatie van industrieel, technisch en wetenschappelijk erfgoed in Vlaanderen en Brussel.
Sedert 1978 als onafhankelijke vereniging op de bres voor het industrieel en technisch erfgoed - zonder steun of subsidie van de Vlaamse overheid...

Nu we een link naar deze Belgische site geplaatst hebben staat daar ook de Nederlandse evenknie bij:

De Federatie Industrieel Erfgoed Nederland ontstond in 1984 als platform van een twintigtal organisaties.
Inmiddels is het aantal organisaties dat zich in de federatie heeft verenigd opgelopen tot boven de zestig. Binnen dit heterogene, maar enthousiaste, gezelschap bevinden zich lokale en regionale organisaties die zich op een bepaalde stad of een bepaalde streek richten, maar ook categoriale, die zich richten op gemalen, watertorens, schepen, trams etc.
Voor de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten is FIEN hèt platform voor het vrijwilligersveld dat zich met Industrieel Erfgoed in de breedste zin bezighoudt.

Op de website (www.industrieel-erfgoed.nl) en via het periodiek ‘Industria’ wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op het vakgebied.

Bij FIEN kunt u terecht voor algemene informatie over het industrieel erfgoed. Voor antwoord op specifieke vragen of projecten kan de FIEN doorverwijzen naar specialisten uit eigen kring (Aangesloten Organisaties) of daarbuiten.


FIEN is te bereiken via de webredactie of via het onderstaand adres.
Secretariaat FIEN :
p/a H. Weevers
Zomervaart 206/F
2033 DN Haarlem
Tel: 023 5353624
E-mail: secretaris@industrieel-erfgoed.nl

 

Nieuwsarchief