Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Nieuwjaarstoespraak Oud Hoorn   (04-01-2009)

oudhoornVoor de vrijwilligers, leden van de diverse werkgroepen houden we elk jaar een Nieuwjaarsreceptie. De bijeenkomst was goed bezocht en werd gehouden in de tentoonstellingsruimte van ons pakhuis. Hieronder treft u de Nieuwjaarstoespraak aan van onze voorzitter.

Beste mensen, Vrienden,

2009 Zal een jaar van ingrijpende veranderingen worden, zoveel is wel zeker. Internationaal door de komst van een nieuwe Amerikaanse president, waarop de wereld hoop vestigt in barre tijden.
Ook in financieel-economisch opzicht staan we voor grote veranderingen. Zekerheden, zoals een secure bankwereld, zijn ons het afgelopen jaar ontglipt. Dat alles heeft ook in ons land zijn weerslag.
Toch zijn de omstandigheden onvergelijkbaar met de grote recessie in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. En ook met de crisis van de jaren zeventig. Leven en samenleving bevinden zich op een aanzienlijk hoger welvaartsniveau. Een hapering, zelfs een terugval van de economie, zal minder schrijnende consequenties hebben dan toen, al zullen ook nu mensen het moeilijk krijgen.
De regering denkt over maatregelen om de stagnerende economie op gang te houden. Kan de uitvoering van infrastructurele werken naar voren worden gehaald? Een nobel streven. Dichterbij huis zijn ook projecten denkbaar die snel kunnen starten. De beheerders van de monumentale kerken in West-Friesland luidden onlangs de noodklok. Om de bouwsector op gang te houden, vakmanschap niet verloren te laten gaan, verdient een inhaalslag op dit terrein beslist de aandacht. Als de economie weer aantrekt wordt alle capaciteit naar de economisch sterke functies gezogen. Waar wij daartoe in de gelegenheid worden gesteld, zullen we dit idee naar voren brengen.

Onze vereniging heeft zich in het verleden actief bezig gehouden met de restauratie van monumentale panden in de stad. Het afgelopen half jaar heeft een klein groepje mensen panden geïnventariseerd die opgeknapt zouden kunnen worden. Wij hebben daarover met Intermaris Hoeksteen gesproken en onlangs ook Stadsherstel benaderd. Dit jaar willen wij samen bekijken wat wij gedrieën kunnen betekenen voor het behoud van de monumentale kwaliteit van onze prachtige binnenstad.

Het afgelopen half jaar stond in het teken van het Voorontwerp Bestemmingsplan Binnenstad. Het voorlopig slot van de discussie vond kort voor kerst plaats, nadat het college over het jeugd- en alcoholbeleid op de bestaansrand balanceerde. Het spreekwoord zegt dat we dag niet mogen prijzen voor het avond is. Toch zijn wij over de uitkomst tot nu toe gematigd positief. Een aantal door onze vereniging aangedragen punten is door de raad overgenomen en moet in het Ontwerp Bestemmingsplan dat nu in de maak is, worden meegenomen. Ik noem: het samenvoegen van panden, het weren van winterterrassen en het als uitgangspunt accepteren van de bestaande maatvoering van de panden in de stad. Maar belangrijke punten van kritiek blijven wij houden, zoals het ontbreken van een visie op het monumentale erfgoed en het gebrek aan samenhang doordat delen van de binnenstad weer buiten dit plan worden gehouden.

Hoe nodig het is om overal op te letten leert ons het dossier Onder de Boompjes. Nog steeds is dat niet dichtgeslagen en zijn wij in afwachting van, naar wij hopen, het laatste bericht van het college. Beloftes van college en individuele wethouders in deze stad blijken soms weinig voor te stellen. Dat is een betreurenswaardige conclusie. Bij het verwijderen van de tijdelijke damwanden zijn ook weer storende fouten gemaakt, waardoor het weeshuiscomplex buitensporig grote schade heeft opgelopen.

Wij betreuren het opstappen van wethouder Van der Maat. Zijn start was moeizaam, maar nadien verbeterde de relatie en vonden wij in hem iemand die zich betrokken voelde bij de doelstellingen van onze vereniging. Wij hopen dat wij een goede relatie met zijn opvolger mogen onderhouden. Als dank zullen we hem een cadeaulidmaatschap van de vereniging voor 2009 aanbieden.

Wat zijn de voornemens voor dit jaar?

Met de redactiecommissie van het Kwartaalblad wordt gekeken naar een andere uitvoering en de toepassing van illustraties in kleur. Misschien lukt het nog om het eerste nummer van het nieuwe jaar zo aan te passen. Anders komt het later.

Punt van zorg is dat we er nog steeds niet in zijn geslaagd om een deskundige vervanger voor Femke Uiterwijk, als eindredacteur en spin in het web van het Kwartaalblad te vinden. Als u denkt dat u mensen kent die dat zouden kunnen, geef het alsjeblieft door. Halverwege dit jaar is het definitief voorbij heeft Femke laten weten.

Een kleine commissie buigt zich over het idee om de geschiedenis van onze stad vanaf de Franse tijd, dus waar ons erelid Henk Saaltink stopte, tot eind 20e eeuw te beschrijven in het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging. Er liggen twee interessante ideeën om daar te komen.

De tentoonstelling uit de nalatenschap van Giel van der Zel is een succes. Marit Veerman, Femke Uiterwijk en Trudy de Rooij hebben een fantastische prestatie geleverd. We kijken al uit naar een vervolg.
Beiden, Henk Saaltink en Trudy de Rooij, wensen we vanaf deze plek sterkte.

De website van de vereniging is weer genomineerd voor der Archievenprijs. Jan Floris, we zijn nu twee maal bij de beste drie geëindigd, de laatste keer als tweede. Nu willen we de eerste prijs. Ik weet het niet, maar heb een vermoeden dat het dit jaar lukt. De website is afgelopen jaar weer verbeterd en uitgebreid met zeer veel, zeer toegankelijke informatie in de verschillende rubrieken. Afgelopen jaar telden we 230.000 bezoekers aan de website van de vereniging. Ik vermoed dat onze site éen van de drukst bezochte in Hoorn is.

Klik hier voor nadere informatie mbt statistiek www.oudhoorn.nl 2008

De winkel loopt als een trein. Op dinsdag, donderdag en zaterdag, hoewel dan wat minder, is het een drukte van belang. Het documentatiecentrum werd verrijkt met aankopen en aanwinsten. En alle informatie wordt ook digitaal opgeslagen.

De gidsen hebben afgelopen jaar weer een topjaar gehad. Zelfs tijdens de kerstdagen waren twee van onze mensen op pad. De belangstelling voor de wandelingen is groot. Het levert ook nieuwe leden op.

Nieuwe leden zijn uiteraard welkom. Ik wijs op het initiatief van het cadeaulidmaatschap. Voor 15 euro heeft u eens een ander cadeau voor familie, vrienden of bekenden. En zij hebben er een jaar lang plezier van.

Met een jeugdwandeling, het cadeaulidmaatschap, het rondje cultuur en de inzet op scholenprojecten willen we aansluiting vinden bij de leefwereld van een jeugdiger publiek om zo de doelstelling van de vereniging toekomstbestendig te maken.

Coen Droog heeft de Nota Vrijwilligersbeleid geactualiseerd. Wanneer u de nota leest ziet u dat we niet weg te cijferen onderneming in deze stad zijn. Meer dan honderd vrijwilligers, tweeduizend leden. Fantastisch. Ondoenlijk om iedereen te bedanken. Daarom voor allemaal: met een diepe buiging zeg ik u allen dank.

Tot slot: De foto's die tijdens deze bijeenkomst vertoond worden zijn de vorige eeuw tijdens het interbellum gemaakt. Peter Tack verzamelde ze en verzorgde deze presentatie. En Henk Halsema bijzonder dank voor de organisatie van de nieuwjaarsreceptie. Het was als altijd af.

Ik wens u allen een voorspoedig en gezond 2009, een mooi jaar voor de vereniging, en voor nu een gezellige voortzetting van deze bijeenkomst.

 

Egbert Ottens
Januari 2009

 

Nieuwsarchief