Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Gezicht op Hoorn in Washington   (15-01-2009)

wfm Het schilderij Gezicht op Hoorn van Hendrick Vroom uit het Westfries Museum zal van 1 februari tot en met 3 mei worden geëxposeerd in de National Gallery of Art in Washington DC.
Het topstuk uit het Westfries Museum maakt onderdeel uit van de expositie Pride of Place : Dutch Cityscapes of the Golden Age’. Deze tentoonstelling was afgelopen winter te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

Hendrick Vroom maakte zijn ‘schilderie der stadt Hoorn’ in 1622 in opdracht van het stadsbestuur van de VOC-stad. Het was bestemd voor de burgemeesterskamer. In zijn ‘Gezicht op Hoorn’ toont Vroom zijn twee specialisaties, die van marine- en stadsgezichtenschilder. Het schilderij, dat nog steeds zijn originele lijst heeft, toont de rede van Hoorn, gezien vanaf de Zuiderzee.
Met veel gevoel voor anekdotische details schildert Vroom het scheepsverkeer voor de rede. De schepen met hun vlaggen van de stad Hoorn en de admiraliteit onderstrepen de machtige handelspositie van de stad.

gezicht

In de meeste van Vroom’s werken ligt het zwaartepunt op de prachtige scheepsportretten en speelt het stadsprofiel op de achtergrond een ondergeschikte rol, maar in het ‘Gezicht op Hoorn’ is dit andersom. Kennelijk ging het de opdrachtgevers vooral om een fraai portret van de stad. Vroom zorgde er dan ook voor dat de fraaie schepen, waarvan één het stadswapen van Hoorn op de spiegel heeft, het stadsprofiel nergens hinderlijk overlappen.

 

Nieuwsarchief