Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

De ontwerpstructuurvisie voor de Poort van Hoorn is klaar.   (28-08-2012)

poortvanhoornHet Hoornse college legt de ontwerp structuurvisie voor de Poort van Hoorn voor aan de raad, met het voorstel om het vrij te geven voor overleg en inspraak. Het gaat om de herstructurering en ontwikkeling van het stationsgebied en omgeving.

Al lange tijd wordt de mogelijkheid onderzocht om te komen tot een herstructurering en ontwikkeling van het stationsgebied en omgeving. Het doel is om het stationsgebied aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door ruimte te maken voor publieke voorzieningen, winkels, kantoren en woningbouw. Vanwege de complexheid verwacht het college dat realisering meer dan 30 jaar beslaat (tot ca. 2040). Daarom is het belangrijk om een ontwikkelingsrichting vast te leggen in een structuurvisie. De structuurvisie is een document waarin voor overheden, maatschappelijke organisaties, private partijen en inwoners duidelijk wordt welk ruimtelijk beeld de gemeente Hoorn in de Poort van Hoorn voor de komende jaren nastreeft.

In de structuurvisie maakt het college onderscheid tussen zeven deelgebieden: stationsgebied-noord, stationsgebied-zuid, Vale Hen, Pelmolenpad, Prisma-locatie, Dampten, Maelsonstraat. De structuurvisie wordt uitgewerkt in verschillende bestemmingsplannen, die recht doen aan de onderlinge samenhang tussen de deelgebieden. Deze bestemmingsplannen volgen zodra de structuurvisie in overleg met marktpartijen verder is uitgewerkt en door middel van de nodige onderzoeken is getoetst op haalbaarheid.

‘De Poort van Hoorn’ is nu al een van de meest besproken projecten in Hoorn,’ vertelt wethouder Ronald Louwman. ‘En terecht. Het is een project dat de eerste indruk van onze stad voor bezoekers voorgoed zal veranderen. Een project dat vraagt om een zorgvuldige inpassing in de structuur van onze prachtige historische binnenstad, met aandacht voor de daarin aanwezige functies. De Poort van Hoorn moet een aanvulling zijn voor de stad en de centrumfunctie. Een gebied waar je wilt zijn, a place to be. En ook een gebied met een versterkt regionaal OV-knooppunt. Met deze structuurvisie leggen we daarvoor de basis.’

Op 18 september 2012 wordt de structuurvisie besproken in de algemene raadscommissie. De gemeenteraad neemt naar verwachting op 2 oktober 2012 een besluit.

Lees hier de structuurvisie van de Poort van Hoorn

Lees hier onze eerdere publicaties

 

Nieuwsarchief