Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Maquette Hoorn 1650 terug in volle glorie   (09-04-2013)

wfaDe ontdekking van de stad begint in het Westfries Museum. Laten zien hoe de stad er in de Gouden Eeuw uit zag. Dat was de intentie van Jack Buiten toen hij begin jaren tachtig begon met de bouw van de indrukwekkende stadsmaquette Hoorn 1650. Maar liefst dertig vierkante meter groot, met daarop meer dan 1200 panden. Na een grondige restauratie is de stadsmaquette vanaf 20 april weer te bezichtigen in de speciaal daarvoor ingerichte grote kelder van het Westfries Museum. Voorzien van een geheel nieuwe en spectaculaire presentatie. maquette

Kies je eigen gids
Plots verschijnt hij op een levensgroot filmscherm bij de maquette, Peter Hajo, scheepsjongen van Bontekoe. Nadat hij zijn scheepskist heeft neergezet, doet hij zijn verhaal over zijn laatste dag in Hoorn. Morgen vertrekt hij met schipper Bontekoe naar Oost-Indie. Hij vertelt hoe hij met zijn vriend Padde alle plekken en mensen in de stad die hem dierbaar zijn nog één keer heeft bezocht. Wanneer hij het over zo’n plek heeft licht die op de maquette op.
Peter Hajo is één van de zeven gidsen die de bezoeker in de vernieuwde presentatie van de maquette Hoorn 1650 kan kiezen voor een verhaal over de stad in de Gouden Eeuw.velius


Theodorus Velius, stadsgeneesheer en geschiedschrijver, gespeeld door Frederik de Groot, is een andere keus. Hij vertelt het bloedstollende verhaal over de roemruchte zeeslag op de Zuiderzee in 1573, waarbij de Spaanse admiraal De Bossu vernietigend werd verslagen door een vloot van opstandige Noord-Hollandse steden.
Maar ook eigentijdse gidsen maken hun opwachting, zoals Hoorns burgemeester Onno van Veldhuizen die een onderhoudende toelichting geeft op de macht en het machtsmisbruik van zijn voorgangers in de Gouden Eeuw. En stadsarcheoloog Michiel Bartels, die vertelt dat zijn archeologische dienst voorwerpen uit de hele wereld in de Hoorns bodem vindt.

Prachtige bodemvondsten
In de vernieuwde kelder van het museum zijn veel van deze bodemvondsten tentoongesteld. Als sterren lichten ze op in de verder geheel zwarte vitrines, wat een heel mooi visueel spektakel oplevert. Met elkaar geven de archeologische vondsten een mooi en afwisselend beeld van het leven in Hoorn in de Gouden Eeuw. Wat opvalt is dat Hoorn echt een knooppunt in een internationaal handelsnetwerk was en dat met de schepen voorwerpen uit de hele wereld naar Hoorn zijn vervoerd.3Ds

Hoorn 1650 in 3D
Bij het zien van de maquette vraag je je onwillekeurig af hoe het moet zijn geweest om door dat Hoorn van toen te lopen. Digi-artist Rob Tuytel werkt aan het antwoord. Vanaf december 2013 is in het Westfries Museum een 3D film te zien die de kijker de indruk geeft van een wandeling door de stad en een vaartocht door de haven. De film gunt je zelfs een kijkje in gebouwen die inmiddels al lang zijn gesloopt, zoals de Grote Kerk van Hoorn.
Wie dieper de stadsgeschiedenis in wil duiken kan gebruik maken van een speciale database boordevol kennis en beeldmateriaal, opgezet door Marjan Faber, Hieke Stapel en Ben van Tartwijk, die in de loop van 2013 bij de maquette geplaatst wordt.
Al met al wordt het Westfries Museum zo een perfect startpunt voor de ontdekking van de stad.

 

Nieuwsarchief