Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Zaterdag (Oud) Hoorn in Brieven Boven Water   (03-10-2013)

kro

Zaterdag in "Brieven Boven Water" twee spannende verhalen uit het rampjaar 1672. De brief van Otto Hinlopen leest als een ware thriller en geeft ons een persoonlijke kijk op het rampjaar in Nederland, zoals 1672 bekend staat. Er woedt een hevige politieke strijd tussen de staatsgezinden en de prinsgezinden. Zijn positie lijkt gevaarlijk te worden: wie kan hij vertrouwen en zal hij zich staande kunnen houden te midden van deze grote politieke onrust?

brievenbovenwater

Verder schrijft Elisabeth Blieck aan haar man Johan, dat het leven voor haar en hun kinderen onhoudbaar is. Ze wonen in bij zijn schoonvader maar worden zeer slecht behandeld: hij scheldt haar uit, slaat de kinderen en heeft er zelfs één van de trap geduwd. Ze wil dolgraag naar haar man toe in Batavia maar dat is onmogelijk door de oorlog. Hoe loopt dit af? Is het Elisabeth gelukt onder het juk van haar schoonvader uit te komen en heeft ze zich bij haar man in Batavia kunnen voegen?

In dit programma van de KRO worden brieven uit de zeventiende en achttiende eeuw bezorgd die nooit zijn aangekomen, terug bij nazaten van deze families. De brieven zijn gevonden in een Engels archief en hebben dus soms wel 300 jaar verborgen gelegen. In dit programma bezorgen zij de brieven nu alsnog en plaatsen het verhaal daarbij in historisch perspectief.

Eén van de brieven, heeft betrekking op de familie Geijls uit Hoorn. Johanna Maria Geijls schrijft in 1793 namelijk een brief aan haar man Jan Hendrik Geijls. Jan Hendrik Geijls is op dat moment met het schip de Oosthuizen vanuit Batavia onderweg naar de Kaap . In juli 1793 keert hij terug in Hoorn.

In de brief verwijst Johanna Maria Geijls naar burgemeester Hoolwerf. Het programma nam o.a. contact op met het Westfries archief en men weet dat dit om Jacob van Hoolwerf(f) gaat. Omdat de dochter van Hoolwerf gaat trouwen en in het huis van de familie Geijls wil wonen, is mevrouw Geijls genoodzaakt met haar gezin een nieuw onderkomen te vinden. Zij vindt vervolgens een nieuw huis aan de Vischmarkt, waar een Franse meneer woont. En verder komt het pand op Koepoortsweg, Villa Wilgaerden aan de orde De ouders van Jacob Hoolwerff woonden hier.

Er is ontzettend veel materiaal boven water gekomen. Waarschijnlijk komt er nog een stukje in Kwartaalblad. Zowel het Westfries Archief, Westfries Museum als Bureau Erfgoed hebben flink meegewerkt aan dit programma.

Brieven Boven Water, zaterdag 5 oktober om 21.10 uur op Nederland 2

Zie ook:

https://www.gekaaptebrieven.nl/

https://www.brievenalsbuit.nl/

 

Nieuwsarchief