Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Bibliotheek Hoorn doet bod op Noorderkerk   (11-04-2017)

Noorderkerk<br>Kleine NoordDe bibliotheek van Hoorn heeft een bod uitgebracht op de Noorderkerk in het stadscentrum. Zeker is de verkoop van het leegstaande godshuis nog niet. De bibliotheek wil hier nog niets over zeggen. ,,We zitten midden in het proces van het overdragen van ons eigendom’’, zegt Willem Maas, voorzitter van de algemene kerkenraad van de protestante gemeente, die eigenaar is van de kerk. ,,Mededelingen doen is nu niet productief. Daardoor zouden ongewenste speculaties kunnen ontstaan.’’
 

De protestante gemeente besloot vorig jaar dat de Noorderkerk zou worden verkocht. De kerkgemeente kan de kosten van het rijksmonument niet langer dragen. Het gebruik van het Middeleeuwse gebouw - de oudste kerk in Hoorn - is 1 juli 2016 beëindigd.

De kerkdiensten zijn verplaatst naar Het Octaaf.

De bibliotheek van Hoorn wil haar vestiging in de Wisselstraat graag verplaatsen naar een plek die zichtbaarder en beter bereikbaar is. Een werkgroep waarin mensen zitten van de bibliotheek, de gemeente Hoorn en een extern bureau, hebben onderzocht of de bibliotheek in de Noorderkerk kan worden gevestigd.

De bibliotheek zou zelf geen eigenaar willen worden, zo werd in januari van dit jaar duidelijk. ,,We kijken naar een scenario waarbij een derde partij eigenaar is, de gemeente subsidiegever en de bibliotheek huurder’’, verklaarde wethouder Judith de Jong toen. Op vragen van D66 zeggen burgemeester en wethouders nu dat de bibliotheek een bod heeft gedaan op de Noorderkerk.

Dit is volgens het college gedaan onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad. ‘Indien de Noorderkerk aan de bibliotheek gegund wordt en nadat de financiële consequenties in beeld zijn gebracht, zal de zaak aan de raad worden voorgelegd voor besluitvorming’, aldus B en W.

Zichtbaarheid

Het college van Hoorn juicht een verplaatsing van de bibliotheek naar de Noorderkerk toe. Niet alleen omdat de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de uitleen verbetert. ‘De Noorderkerk behoudt dan bovendien een levendige en openbare functie die past bij de monumentale status van het gebouw’.

Dat de bibliotheek eigenaar wordt is echter niet zeker. Volgens het college hebben meerdere partijen belangstelling getoond. Of het gebouw naar een andere partij gaat wil de kerkenraad niet zeggen. ,,Dat zou kunnen’’, is alles wat voorzitter Maas kwijt wil. ,,Ik hoop dat wij zo snel mogelijk meer kunnen zeggen.’’

De bibliotheek zwijgt intussen als het graf. ,,Wij komen pas naar buiten als er echt nieuws is’’, aldus assistent-bibliotheekmanager Inge Boekhoff. ,,Dat wordt afgestemd met de Noorderkerk en de gemeente.’’

Bron: NHD

Lees hier meer over de Noorderkerk

 

Nieuwsarchief