Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Lintjesregen treft Oud Hoorn vrijwilliger Simon Laan   (26-04-2021)

lintjeBurgemeester Jan Nieuwenburg heeft 11 inwoners van de gemeente Hoorn laten weten dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen in een ridderorde. Deze inwoners krijgen op Koningsdag hun lintje daadwerkelijk uitgereikt door de burgemeester.

Simon Laan is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor Atletiekvereniging Hollandia, Westfries Museum/De Halve Maen en Vereniging Oud Hoorn.

  

 Simon is met name betrokken bij de werkgroep Jeugdeducatie

Project Wat zou ik vroeger willen worden?

Bij het poortje van het Sint Jozefgilde op het Dal, vertelt  Simon gecostumeerd als de timmerman over zijn bijzondere ambacht en laat zijn meesterstuk zien. En boven het poortje zie je net zo’n schaaf afgebeeld als de timmerman bij zich heeft.Held of schurk


Project Held of Schurk
 

Waar kan het verhaal van Maximiliaan Bossu beter door Simon verteld worden dan bij de Bossuhuizen.

 

 De aanbeveling vanuit de Vereniging Oud Hoorn had onderstaande tekst:

Aanbeveling aanvraag Koninklijke Onderscheiding dhr. Simon Laan.

Simon LaanDe heer Simon Laan spant zich sinds mei 2018 op voortreffelijke wijze in voor de Vereniging Oud Hoorn. In het voorjaar van 2017 heeft Simon Laan bij de vereniging een opleiding tot stadsgids gevolgd, een jaar later dus is hij toegetreden tot de Werkgroep Stadsgidsen. Regelmatig is hij als stadsgids in de Hoornse binnenstad actief. Op enthousiaste wijze voert hij groepen bezoekers en inwoners van Hoorn langs de Hoornse bezienswaardigheden en weet zijn toehoorders op boeiende wijze te vertellen over geschiedenis en wetenswaardigheden. Maar Simon Laan heeft zich niet beperkt tot het rondleiden, ook heeft hij meegewerkt aan de samenstelling van twee nieuwe wandelingen door Hoorn. Het verzamelen van de nodige informatie daarvoor is een hele klus, waaraan hij op gedegen wijze meewerkte.

Ook de Werkgroep Jeugd van Oud Hoorn heeft al enkele malen kennis kunnen maken met de verschillende talenten van Simon Laan. In 2017 al was hij actief in het project ‘Held of Schurk’. Hij speelde daarbij de rol van admiraal Bossu en vertelde het verhaal van hem op straat aan zo’n driehonderd leerlingen. Die vervolgens ook een oordeel over hem mochten uitspreken. Twee jaar later speelde hij een rol van timmerman in eenzelfde schoolproject, nu met de titel ‘Wat wil ik vroeger worden’. Ook nu weer wist hij de jeugd bovenmatig te boeien. Niet gek trouwens, gezien zijn ervaring als voormalig leerkracht in het basisonderwijs. Vermeldenswaard is trouwens dat Simon Laan ook echt in zijn rol kruipt en toepasselijke kleding aantrekt en attributen uit ver vervlogen tijd meeneemt.

Een derde werkgroep die binnen de Vereniging Oud Hoorn een beroep kon doen op de talenten van Simon Laan was de groep, die in 2019 de verjaardag van de stad Hoorn in de Oosterkerk organiseerde. Simon Laan werd daar in een vroeg stadium bij betrokken. Hij had een positieve inbreng in het verjaardagsfeestje, kwam met originele suggesties en speelde tijdens op de verjaardag in de Oosterkerk ook de rol van Schipper Bontekoe, die als scheidsrechter de stadsquiz beoordeelde.

Kortom: binnen de Vereniging Oud Hoorn spant Simon Laan zich de laatste paar jaar als vrijwilliger behoorlijk in.

Hieronder de overig gedecoreerden:
Hélène Cromjongh-de Kriek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar verdiensten voor Bridgeclub Never Down '76 en Bridgeclub The Old Postoffice.

Rob Doodeman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor zaalvoetbalvereniging Het Gouden Hoofd, toneelvereniging Michaël, carnavalsvereniging De Blockeniers, Bakvoetbal Blokker en The Battle of Blokker.

Jan Jong is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor muziekvereniging Pancratius, carnavalsvereniging De Blockeniers, de rooms-katholieke kerk in Blokker en als mantelzorger.

Marcel Jong is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor Sportvereniging Westfriezen, Koningsdagcomité Zwaag en carnavalsgroep De Goud Gele Rakkers.

 

Marinus Leenstra is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker, ondernemingspensioenfonds Alliance (voorheen Nestlé NL), vereniging Fryske Krite Troch de Tael Forboun en stichting De Engel van Hoorn.

Piet Roos is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor scheidsrechterscommissie West-Friesland, KNVB, sportvereniging Westfriezen, Koningsdagcomité Zwaag, WMO-raad/WIZ-raad Drechterland en vereniging van eigenaren appartementencomplex Tweeboomlaan.

Het echtpaar Bep en Peter Renshoff is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun verdiensten voor Stichting Reanimatieonderwijs West-Friesland e.o. en de Hartstichting.

Gerard van Gorkum is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor afvalenergiecentrale ARN B.V. in Weurt, Industriële Kring Nijmegen, project Nijmeegse Economie Circulair, innovatieplatform Regionaal Nijmeegs Centrum voor Technologie, Advisory Board AIESEC, Stuurgroep Arbeidsmarkt Rijk van Nijmegen, voetbalvereniging R.K.V.V. Rood-Wit Groesbeek, parochie Heilige Cosmas en Damianus Groesboek, Stichting Wiesje, Landschapsstichting Via Natura Berg en Dal, deskundigencommissie Europees subsidieprogramma OP Oost.

Niels Zack is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor Stichting Radio Omroep Voor Zieken, Stichting Norderney, Museum Rockart, Automuseum Schagen en Museum Beeld en Geluid. De heer Zack zou eigenlijk al tijdens de jaarlijkse Veronicadag op 17 april worden onderscheiden, maar dat evenement kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. De burgemeester heeft de heer Zack toen al wel in kennis gesteld van het feit dat hij zou worden onderscheiden, maar de daadwerkelijke uitreiking van het lintje vindt plaats tijdens de lintjesregen.

 

Nieuwsarchief