Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Jacq Entius (1939-2021)   (30-04-2021)

24 april 2021 overleed Jacques (Jacobus) Entius, bijna 83 jaar oud. Zelf schreef hij zijn voornaam vaak als Jacq. Zonder punt. Hij droeg als Horinees Oud Hoorn een warm hart toe. Samen met Duco Bervoets en Henk Overbeek inventariseerde hij rond de eeuwwisseling de in Hoorn aanwezige (stolp)boerderijen, een project van de Stichting Regionale Geschiedbeoefening Noord-Holland. Dacht men tot dan met 20 tot 40 boerderijen wel klaar te zijn, zij kwamen voor Hoorn uiteindelijk op 78!
Vanaf de zomer van 2007 maakte Jacq deel uit van de redactie van het Kwartaalblad. Zijn vriend en collega typograaf bij het Noordhollands Dagblad Frans Zack had hem daarvoor weten te strikken. Jacq was een man van de oude stempel. Sommige spelling- en taalregels waren hem bij de krant als loodzetsel ingegoten. Ook nadat we in de redactie hadden afgesproken dat de voorzetsels in, op en aan voor een woonadres als straat alle drie gebruikt konden worden – met uitzondering uiteraard van bijvoorbeeld een gracht of plein – bleef hij hardnekkig ingezonden kopij en drukproeven verbeteren op aan. Veel konden Jacq en Frans vertellen over hun verleden bij de krant en de stadgenoten die zij als inwoners of via de geleverde artikelen kenden. In het vroege voorjaar van 2019 sprak Jacq nog helder over Jaap van der Heijden die drie jaar lang als jonge joodse onderduiker in hun gezin verbleef. Zij woonden toen aan het Achterom, te midden van de Duitsers waarvan er rondom hun woning tientallen waren gelegerd.
Vanwege zijn afnemende gezondheid was Jacq de laatste jaren niet meer actief in de redactie. ‘Zo onbereikbaar dichtbij’ schreef de familie boven zijn rouwadvertentie.

Egbert Ottens

 

 

Nieuwsarchief