Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Uniek raam in Joost Swarte’s ‘klare lijn’ onthuld in Hoorn + filmpje   (05-01-2022)

Oosterkerk<br>Grote OostOp de website van de beroepsvereniging van nederladse interieurarchitecten is lovend gesproken over het nieuwste glas-in-loodraam van Joost Swarte dat  vrijdagmiddag 17 december 2021 in de Oosterkerk onthuld werd. De geschiedenis van de stad wordt in 90 raampjes met water als aanjager en bedreiging van welvaart in het kunstwerk getoond.

In maart bracht bni (mede n.a.v. een kennissessie glas-in-lood met een beroemd atelier in Belgie door AINB) een bericht over het, toen bijna definitieve ontwerp, voor een kolossaal nieuw glas-in-loodraam, door striptekenaar, ontwerper en grafisch kunstenaar Joost Swarte, in de Oosterkerk Hoorn. Door dit contact nodigde de Stichting Oosterkerk bni bij de onthulling (binnen Covid-richtlijnen dus met maar één deelnemer namens bni) uit.

Passend binnen de traditie, waarbij glas in lood ramen door gilden, steden of rijken worden geschonken is dit raam ook ‘met warme hand’ geschonken. Eddy Boom, voorzitter van de stichting Oosterkerk, vertelde dat het vier eeuwen terug was dat er een dergelijke schenking plaatsvond.

Kerkraam

De moderne stijl van Joost Swarte past wonderwel bij de eeuwenoude traditie die hoort bij glas in lood. Het raam verbeeldt de geschiedenis van de stad als een stripverhaal in 5 tijdlagen (oudste onder) van telkens twee vensters hoog. Links de connectie met de zee (visserij, stormrampen, scheepvaart Gouden Eeuw, later recreatievaart), rechts de stad en het land (oude boerderij, later betere huizen, ontdekking Kaap Hoorn, aanleg spoorwegen, forensen, nieuwe tijd: windenergie of ijsberen op ijsschots). De prachtige symmetrie van deze kerk is een bouwkundige ervaring op zich. Het bijzondere raam op deze locatie voegt veel toe aan de sfeer in de kerk. Het biedt op ieder moment van de dag een andere ervaring en belicht telkens een ander detail van het prachtige werk.

Joost Swarte vertelde over het realisatieproces i.s.m. de monumentencommissie waarin de typerende Westfriese volharding en steun van de Rijksdienst zeer nuttig was. In zijn toelichting betoogde hij dat met name de driebenige schaar een hommage verdiende; deze schaar haalt precies dat strookje weg wat het latere H-profiel voor de loodverbinding maakt.

Het filmpje over de realisatie nu hier te zien!

Het raam is gemaakt door Marije Wolfswinkel van Lichtraamwerk

Omdat vandaag ons blad Nook Vibe is uitgekomen; over de energie van ruimtes, is dit een uitgelezen kans het blad als eerste aan Joost Swarte te overhandigen!

Het raam werd overigens onthuld met een optreden van het Jong Nederlands Blazers ensemble. Hoe mooi de ruimtes en het raam ook zijn, de muziek en de bijzondere akoestiek leverde de meest intense vibe op!

Pop-up museum Expoost
De onthulling van het nieuwe glas-in-loodraam van Joost Swarte in de Oosterkerk is voor pop-up museum Expoost aanleiding om een prachtige overzichtstentoonstelling van het werk van deze veelzijdige striptekenaar en (grafisch) ontwerper te organiseren. Daarbij natuurlijk veel aandacht voor het kerkraam, waarvan ook proefstukken en schetsen te zien zullen zijn. Ook de film over de ‘making of’ van het raam zal te zien zijn. Deze film werd tevens getoond in de Oosterkerk en het Westfries Museum. In Expoost zullen bovendien zo’n 40 werkstukken uit het omvangrijke oeuvre van Joost Swarte te zien zijn, hoogwaardige giclée’s die op groot formaat gedrukt zijn. Ook zijn er objecten te zien uit de serie ‘de geïllustreerde stad’ en diverse voorbeelden van zijn werk, van postzegels tot boekillustraties. Veel van de prints en objecten die tentoongesteld worden zijn ook te koop. De expositie in Expoost is (behoudens COVID-maatregelen van 17 december t/m 22 februari. Roode Steen 15, naast het Westfries Museum.

Voor toekomstige bezichtigingen kunt u kijken op de site van de Oosterkerk.

 

 

Nieuwsarchief