Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Bekijk of download de PDF versie (14.56 MB - Opent in nieuw venster)


NB Alleen artikelen ouder dan een jaar zijn beschikbaar in het PDF formaat!
Download hier de gratis Acrobat PDF Reader.Bekijk ook: Auteursrechten

Kwartaalblad 2002 / 4   blz. 192 - 193

Eén jaar emailpost via www.verenigingoudhoorn.nl

Auteur: Hoogen, Diana van den

Sinds 8 oktober 2001 heeft de vereniging een eigen website mét een eigen elektronisch brievenbusje, dat door ondergetekende wordt geleegd. "Komen er veel vragen binnen en wat voor soort vragen?". Dat wilde de voorzitter van de internetwerkgroep, Jan Floris, wel eens weten en ‘schrijf er een stukje over voor het Kwartaalblad’. Op dit moment (eind oktober) staan er 175 berichten in het ‘IN’ postvakje en 271 berichten in het vakje voor ‘UIT’. Dit zijn alleen de berichten die écht de moeite waard zijn, dus niet de correspondentie met medewerkgroepsleden en bijvoorbeeld ongewenst inkomende post zoals reclamemateriaal. Met de verenigingsarchivaris, Leo Hoogeveen is afgesproken dat deze interessante post wordt geprint en opgenomen in het verenigingsarchief onder het motto ‘Leuk voor later!’
Leden verwelkomen

Op de website is een pagina met een aanmeldingsformulier voor lidmaatschap. Hierdoor kon ik al 9 nieuwe leden welkom heten bij de vereniging. Bestaande leden hebben inmiddels de weg naar het e-mailadres ook gevonden om adreswijziging of tenaamstelling (3 x) door te geven en helaas om hun lidmaatschap op te zeggen (ook 3 x). Deze post wordt doorgegeven aan de ledenadministratie in het Oost-Indisch Pakhuis, waar hij verder verwerkt wordt. Na het verschijnen van een Kwartaalblad komen er reacties binnen die bestemd zijn voor de redactie. Die kunnen doorgestuurd worden naar redactieleden met een e-mailadres, maar worden ook in papiervorm bij de redactie thuis bezorgd.
Promotie boeken Publicatiestichting Bas Baltus

De internetwerkgroep onderhoudt de rubrieken "Publicatiestichting Bas Baltus" en "Actualiteit" door deze aan te vullen met nieuw verschenen uitgaven. Het onlangs verschenen jubileumboek "Hoorn en de Zee" is al twee keer besteld via internet en de penningmeester van deze projectgroep heeft boeken verzonden naar websitebezoekers in het oosten van het land. Overige boekbestellingen of andere artikelen uit het winkeltje van Oud Hoorn zijn in goede handen van de beheersters van het Oost-Indisch Pakhuis, die voor de afwikkeling zorg dragen. Dat is gebeurd voor het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam voor collectie-uitbreiding van zijn bibliotheek. Onze website is aangemeld bij zoekmachines en de recensies van de boeken verschijnen in vaktijdschriften, dus niet alleen particulieren, maar ook instanties op cultuurhistorisch gebied bezoeken de website.

Omdat de zes pandjes van Oud Hoorn ook genoemd worden op de website, proberen woningzoekenden voor bewoning daarvan in aanmerking te komen. Het beste advies dat gegeven kan worden, is inschrijving bij Intermaris Woondiensten.
Vooral veel vragen

Het merendeel van de in- en uitgaande post betreft het vragenformulier op de website. Een ieder die denkt een vraag te hebben die bij Oud Hoorn thuishoort kan hem op die pagina invullen. Het beantwoorden is soms snel en gemakkelijk, maar neemt ook wel eens een aantal dagen in beslag. Onderzoek is nodig om het antwoord te vinden en verificatie bij bestuursleden, redactie, gidsen, anderen, literatuur of instellingen. Vragen over familie- en stamboomonderzoek verwijs ik naar de Archiefdienst Westfriese Gemeenten (info@westfriesarchief.nl).
Waar gaan dan al die andere vragen over? Heel divers: verzoeken om informatie voor werkstukken voor school, over het VOC-jaar, om afbeeldingen van vroeger, oude panden in de stad al dan niet monumentaal en hun geschiedenis, voorwerpen op cultuurhistorisch gebied, onderzoek naar personen en bedrijven in het verleden, enz.
Omdat de website van de vereniging met websites van o.a. Westfries Museum, Stichting Kaap Hoorn Vaarders, Sint Pietershof, Stichting tot behoud blazertje WR 60 en de Stoomtram verbonden is in de rubriek "oudhoornlinks" kunnen tal van vragen beantwoord worden door op deze en de vele andere links en websites te wijzen.
Wat men zoal tegenkomt in de stad

Er blijven echter talloze vragen over, die een echt, nieuw en origineel antwoord ontvangen. Hierna een paar voorbeelden. Er wordt wat afgewandeld in Hoorn, vooral in het havengebied en niet alleen onder leiding van ons gerenommeerd gidsenteam. Toeristen van binnen- en buitenland en echte Horinezen met vrienden en bekenden, vroeg of laat stuiten zij op de ‘Scheepsjongens van Bontekoe’ in brons gezeten op de kademuur. Minstens driemaal is afgelopen zomer gevraagd, of het boek van Johan Fabricius in het Engels is verschenen. Helaas is er nooit een Engelse vertaling van ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ verschenen. Wel een Duitse, Zweedse en Slowaakse! Niet alleen wij Nederlanders en bewoners van Hoorn zijn dol op stedenschoon, maar overzees met name in Engeland hebben we ook een fan. Deze man heeft een website gemaakt over Nederlandse steden, waaronder Hoorn. Bij ‘oudhoornlinks’ te bezoeken onder ‘Golden Hoorn’. Daar staat een foto genomen in 1991 van een kunstwerkje in de stoep van het Grote Oost, nabij de Rode Steen. Bij de laatste herinrichting van de bestrating is dit versierinkje in het plaveisel verloren gegaan.
Het gidsengilde van Oud Hoorn vierde dit jaar haar 25-jarig bestaan en het thema van de jubileumwandeling was gevelstenen. Gevelstenen staan de laatste tijd in de belangstelling. Zie ook de ‘religieuze beelden wandeling’ op de website. Er is gevraagd waar de gevelsteen met twee zwanen zich bevindt, tot ongeveer 1878 aan de zeepziederij ‘De Pelicaan’ behorend toentertijd gevestigd Achter de Vest nu Noorderstraat 36 en 36a. Fabriek gesloopt, steen verkocht en ingemetseld ergens in den lande? Wie het weet mag het zeggen: info@verenigingoudhoorn.nl. Navraag leerde, dat bedoelde steen niet in de collectie van het Westfries Museum is, maar misschien wel in het Buitenmuseum Enkhuizen.
Geheime tunnels en Medusa

Regelmatig duiken er geruchten op, dat er geheime tunnels zouden zijn in de stad, maar ook op de Blauwe Berg onder het voormalige Missiehuis Mill Hill (nu beter bekend als SOW gebouw en van de GGD en schoolartsendienst). Het antwoord is echter minder spannend en is saai: nee. Bij de Gemeente is hierover niets bekend of bij onderzoek iets van gevonden. (Er werd wat anders bedoeld, dan de overkluizingen van grachten en riolen; dit ter zijde).
Niet alleen van buitenaf kijken de mensen opmerkzaam om zich heen, maar ook als zij ergens binnen zijn, b.v. in de Boterhal. Een mevrouw vroeg zich af, wat de betekenis is van de Medusakop aldaar afgebeeld op console 17. Hierbij kwam het boek ‘Het Sint Jans Gasthuis te Hoorn’, deel 8 in de Bouwhistorische Reeks van de Publicatiestichting Bas Baltus (pag. 174 + 198) en enige kennis van de Griekse mythologie goed van pas. Medusa was een afzichtelijke dame met slangen als haar bij wier aanblik men versteende. Perseus, een Griekse held wist haar door een truc te onthoofden en plaatste haar hoofd als beschermende talisman op zijn schild. Sindsdien heeft het hoofd van Medusa een afschrikwekkende funktie. Dat de Boterhal niet door slopershamers is geveld en dat dit te danken zou zijn aan de mythologische actie van Perseus en Medusa is te veel eer, maar fraai is dit vroegrenaissance bouwwerk wel.
Maar ook: trouwreportage en bijbelverhalen

Fotogeniek is Hoorn natuurlijk ook. Twee aanstaande bruidsparen vroegen om binnen- en buitenlocaties om hun trouwreportages te maken, maar een filmer daarentegen was op zoek naar ongerestaureerde, monumentale pakhuizen.

Mijn bijbelkennis en kennis van heiligen en apocriefe verhalen is ook toegenomen. Scholieren die voor school een geschiedenis of CKV (Cultuur-Kunstzinnige Vorming) opdracht moeten maken, hebben gevraagd welke Sint Jan (Boterhal/St. Jans Gasthuis) bedoeld werd, wie schutspatroon Jozef (Timmermansgildehuisje) en Sint Anthonis (Oosterkerksteeg heette vroeger St. Anthonissteeg; zelfde geldt voor Oosterkerk) was.
't Gemakkelijkst is het om een kort en bondig antwoord te geven, maar dat is denk ik niet de bedoeling vanuit het onderwijs. Een tip van de sluier licht ik in het antwoord wel op, maar dan moeten ze verder surfen naar websites zoals www.heiligen.net of www.statenvertaling.net. Daar staan ook plaatjes bij.
Veel geleerd

Al doende heb ik zelf veel geleerd over Hoorn en ben zeker nog niet uitgestudeerd over Hoorn. Gaandeweg is de www.verenigingoudhoorn.nl zijn tweede levensjaar ingegaan en ik zal met plezier en gepaste nieuwsgierigheid de brievenbus legen.

Diana van den Hoogen, "host" e-mailadres namens de internetwerkgroep.

 

  Terug naar vorige pagina

 

Leden van de Vereniging Oud Hoorn ontvangen het Kwartaalblad op het huisadres. Losse nummers, voorzover voorradig, zijn verkrijgbaar gedurende de openingsuren van het Oost-Indisch Pakhuis.

Kwartaalbladen t/m 2000 prijs per stuk € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor leden € 4,50
Kwartaalbladen 2001 tot nu, prijs voor niet-leden € 7,50

Vrijwel alle kwartaalbladen zijn in te zien in ons archief in het Oud Hoorn verenigingsgebouw.
Kwartaalblad index 1979 t/m 2004, Arie van Zoonen
Samenvattingen 2002-2013, Frans Zack
Samenvattingen 2014-2024, Ben Leek
PDF versies 1979-2009 en database artikelen Kennisbank, Gerard van Stijn