Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Winkelassortiment

Het winkelassortiment vindt u op ons verenigingsadres: Onder de Boompjes 22, meer informatie vindt u hier

Winkelartikel: Hoorn Monumentenstad -

Hoorn Monumentenstad


Auteur
Boezaard, Arie - Christa van Hees
Uitgever
Gemeente Hoorn / tijdschrift Monumenten
Jaar
2007
Prijs
€ 2,50; UITVERKOCHT, niet meer leverbaar


Hoorn, stad van monumenten, stad vol monumenten. Wie door de Hoornse binnenstad loopt, ziet dat van elke drie panden er gemiddeld twee van historische waarde zijn. Op de huidige stadsplattegrond kan je zonder enig probleem de uit circa 1630 daterende kaart van de beroemde Amsterdamse kaartenmaker Joan Blaeu projecteren. De straten- en stegenpatronen en zelfs de glopjes zijn er bijna een op een op terug te vinden.
Als de structuurplannen van de jaren zestig van de vorige eeuw door waren gegaan dan was dit voor een groot deel verdwenen. Hele buurten zouden zijn afgebroken en dwars door de binnenstad zou een nieuwe weg liggen. Gelukkig is dit niet doorgegaan en vinden we de zeventiende eeuwse stadsplattegrond nog steeds in het straatbeeld terug.
Hoorn mag zich dan ook gelukkig prijzen met een aantal partners met oog voor de historische waarde van de stad. Zo kennen we een zeer grote historische vereniging, een actieve stichting stadsherstel en een belangrijke landelijk opererende eigenaar van historisch erfgoed. Ook de grootste plaatselijke woningcorporatie is zich de laatste jaren meer en meer gaan toeleggen op de restauratie en herbestemming van historische gebouwen. Het leek de gemeente Hoorn dan ook een goed idee om dit katern van het blad Monumenten gezamenlijk met onze partners te maken. Als wethouder van Cultuur, Monumentenzorg en Archeologie vind ik het geweldig dat er in Hoorn zo'n groot draagvlak is voor de monumentenzorg. Het resultaat van alle restauratie-inspanningen kunt u bij een bezoek aan Hoorn zelf aanschouwen. Want Hoorn moet je zien!

Voorwoord door Cees van der Maat, wethouder cultuur, monumentenzorg en archeologie.

Aan deze speciale bijlage werkten verder mee:
Ingrid Berkhout (Intermaris/Hoeksteen)
Gerdien de Galan (gemeente Hoorn)
Jan van der Heijden (Stichting Stadsherstel)
Jos van der Lee (gemeente Hoorn)
Paul Rosenberg (Vereniging Hendrick de Keyser)
Ton van Weel (Vereniging Oud Hoorn)

Samenstelling en eindredactie: Arie en Christa van Hees (gemeente Hoorn) in samenwerking met de redactie van het tijdschrift MONUMENTEN