Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Piet Geerling en Piet Winkelaar: Hoornse autopioniers van het eerste uur

In zee met Ford

Advertentie Autobedrijf Luiting
Advertentie uit 1927

Tot 1929 was de firma J. Luiting de Ford-, Fordson- en Lincoln-dealer voor Hoorn en omstreken. Deze firma was gevestigd op de Roode Steen maar had door een vreemde constructie als adres Grote Havensteeg 20. In dit Hoornse Fordgebeuren speelde ook de Alkmaarse firma Jac. Met een rol. Dit bedrijf verkocht op dit adres tot 1923 Ford automobielen in Hoorn. Het is haast onvoorstelbaar dat op deze plaats ooit een automobielbedrijf was gevestigd.
Nadat J. Luiting in 1929 het Ford dealerschap was kwijtgeraakt werd het bedrijf vervolgens met dezelfde vaart aangesteld als vertegenwoordiger voor General Motors. Luiting werd hoofddealer voor Noord-Holland voor de merken Pontiac en Oakland. In de recente historie werd het pand waar J. Luiting ooit gevestigd was vooral bekend als "De Groentehal" van C. Vos. Tegenwoordig (september 2014) vindt men hier café Vièra en heeft het pand als huisnummer Roode Steen 4a.

Ford dealer Luiting Roode Steen
Het Alkmaarse bedrijf Jac. Met was de eerste Ford dealer in Hoorn. Tot dat het dealerschap in 1923 werd overgenomen door J. Luiting, dat vreemd genoeg gevestigd was in de Grote Havensteeg 20.

Ondanks de crisisjaren hadden de compagnons Geerling en Winkelaar succes en werd in 1938 besloten een geheel nieuw eigen bedrijf van de grond te brengen. Dat zou dan moeten komen op de plek aan het Keern dat naar de normen van toen aan de rand van de stad lag. Voordat echter met de bouw kon worden begonnen moest eerst een stuk grond worden overgenomen van P. Peetoom, eigenaar van de naastgelegen H.O.B.I.

1938 Bouwaanvraag Keern
De handtekeningen van P. Geerling en P. Winkelaar
onder de bouwaanvraag die op 13 mei 1938
naar de gemeente Hoorn werd verstuurd.
Op 13 mei 1938 was men zover dat de bouwaanvraag de deur uit kon. Reeds op 28 juni van dat jaar was de eerste goedkeuring al binnen, gevolgd door de definitieve goedkeuring die op 3 oktober 1938 werd afgegeven. Op 26 september 1938 moest opnieuw een bouwaanvraag de deur uit. Nu voor de bouw en aanleg van een pompeiland bestaande uit twee benzineketels van ieder 6.000 liter en een vluchtheuvel met vitrine zoals men dat toen noemde.
De opdracht voor het ontwerp werd gegeven aan de Hoornse architect H. J. Hermans, Koepoortsweg 86a te Hoorn die een pand in de stijl van Het Nieuwe Bouwen tekende.
Vervolgens werd de bouw gegund aan aannemersbedrijf K. Bakker uit Bobeldijk welk bedrijf op 3 november 1938 van start kon gaan. De electrische installatie werd verzorgd door de firma R. Sasburg uit Benningbroek. Een aparte vermelding verdient de installatie voor de verwarming. Bram Rutgers uit Wijdenes had bij de aanleg de nieuwste snufjes toegepast.