Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

R.K. kerk Sint Cyriacus en Franciscus

16 oktober H. Gerardus van Majella

Gerardus werd op 23 april 1726 als zoon van een kleermaker geboren in het plaatsje Muro Lucano, nabij Napels in Zuid-Italië. Met 23 jarige leeftijd trad hij als lekenbroeder bij de redemptoristen in het klooster in.

majellabeeld

Hij werkte er als portier, kleermaker, koster, geldinzamelaar en ziekenverpleger. Hij was zeer gehoorzaam en toegewijd. Veel van de paters stond hij ter hulp bij hun dagelijkse werkzaamheden. Vijf jaar na zijn intrede legde Gerardus de eeuwige geloften af. Hij stond bekend om zijn visioenen en de wonderen die hij verrichtte. Door zijn bescheidenheid en grote verering door de bevolking, vanwege zijn wondere gave, probeerde men hem steeds valselijk te betichten van allerlei kwalijke zaken.

Op 16 oktober 1755 overleed Gerardus in het klooster Caposele nabij Napels en werd hier ook begraven. Vanaf die tijd reeds was zijn graf het doel van vele pelgrims. Hij stond bekend als een eenvoudig persoon die reeds vanaf zijn jeugd waardering genoot bij de mensen. Als hij in een stad of dorp verscheen dan riepen de mensen al vooruit dat de "heilige" onderweg was. In het jaar 1904, op 4 december, werd Gerardus door de paus heilig verklaard. Hij wordt vooral vereerd door vrouwen die een kind wensen of zwanger zijn. In Europa zijn veel bedevaartplaatsen hem ter ere. In Nederland en Vlaanderen ligt de bekendste in Wittem, Zuid-Limburg(NL).

Patroon van: kleermakers.

Majella, Gerardus (Muro Lucano (23 april 1726 - Caposele 16 oktober 1755), Italiaans heilige, trad in 1749 als lekebroeder in bij de redemptoristen. Als zodanig vervulde hij verschillende functies, terwijl hij ook werkzaam was op apostolische en caritatief gebied. Na zijn heilgverklaring (8 dec. 1904) werd hij een veel vereerd volksheilige. Feestdag 16 okt.