Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

R.K. kerk Sint Cyriacus en Franciscus

Adriaan Cyriacus Bleys

Bouwmeester van de St. Cyriacuskerk is architect Adriaan Cyriacus Bleys.

Adriaan Cyriacus Bleys werd in 1842 geboren te Hoorn en overleed in 1912 te Kerkdriel. 
Hij werd opgeleid tot architect aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en was korte tijd leerling van architect P. J. H. Cuypers.

In 1864 was zijn opleiding voltooid en vestigde hij een atelier in Hoorn. Hij wees het automatisme van het gebruiken van de neogotiek als uitdrukkingsvorm voor kerkgebouwen af. Hij gebruikte enkele malen de neo-romaanse stijl voor kerken.
In de St. Cyriacuskerk doet de plattegrond aan de barok denken en zijn in de details ook Romaanse, oosterse en (Hollandse) renaissance elementen terug te vinden.

Het toepassen van een koepel hield verband met Bleys' voorliefde voor het monumentale. Bleys was een weinig plooibaar man, een schepper, die vaak ruzie had met zijn opdrachtgevers.
In 1903 heeft hij zijn praktijk opgegeven en werd ambtenaar in Den Bosch, een functie die hij slechts enkele jaren heeft bekleed.

St. Nicolaaskerk, AmsterdamVerdere belangrijke gebouwen van Bleys: St. Nicolaaskerk te Amsterdam (zijn bekendste bouwwerk), zijgevels van het Begijnhof in Amsterdam, St. Elisabethgesticht aan de Mauritskade te Amsterdam, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

 

Bronnen
- Stichting Koepelkerk Hoorn
- Winkler Prins Encyclopedie en gidsen
- Heiligennet
- Flentrop Orgelbouw, dr. A.A.M.J. van Eck; Drs. J.P.H. van der Knaap, Orgels in Hoorn, voorheen en nu, Hoorn 2001, 10-17, 26-31
- Artikel NHD 12 april 2003 Annette Snaas (altaar)
- Kwartaalblad Oud Hoorn 1981/3 (Cyriacus legende)
- Kwartaalblad oud hoorn 1984/2 (preekstoel)
- Kwartaalblad 2004//2 (over Pieta)
- Maria in Hoorn Drs. J.P.H. van der Knaap (Boek is te koop in de Oud Hoorn winkel